Assange’ın davası ertelendi

Dış Haberler Servisi

ABD güçlerinin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren belgeleri yayımlayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade davasının duruşmaları planlanan tarihten erken sona erdi. Assange'ın tutuklu bulunduğu Belmarsh Hapishanesi yakınındaki Woolwich Mahkemesi’nde görülen duruşma 18 Mayıs'a kadar ertelendi. Üç hafta sürmesi beklenen ikinci bölümde tanıkların dinlenmesi bekleniyor.

Son duruşmada, ABD tarafı, Wikileaks'te yayımlanan belgelerle Irak ve Afganistan'da ABD'ye çalışan muhbirlerin hayatlarının riske atıldığını iddia etti. Assange'ın avukatları ise, Wikileaks kurucusunun suçunun sadece siyasi olduğunu, savaş suçlarını açığa çıkararak ABD hükümetin politikalarını değiştirmeye çalıştığını savundu.

CAM KAFESE TEPKİ

Assange'ın avukatları daha iyi bir iletişim sağlayabilmeleri için Wikileaks'in kurucusunun cam kafes yerine yanlarında oturmalarını talep etti. Bu talebi reddeden hâkim, avukatlara daha iyi iletişim kurabilmesi için başka önlemler alınabileceğini söyledi.

Assange'ın avukatlarından Jennifer Robinson, hakimin aldığı kararın müvekkilinin adil yargılanma hakkı konusunda ciddi endişelere yol açtığını ifade etti. Robinson, "Bu dava basın özgürlüğü konusunda korkunç bir örnek oluşturuyor" dedi.