OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Wikileaks kurucusu Assange’ın tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, “İlgili tüm makamlardan, gerçekleşebilecek herhangi bir iade süreci de dahil olmak üzere, Assange’ın adil yargılanma hakkını güvence altına almalarını bekliyoruz.” dedi. BM Kişilik Hakları Özel Raportörü Joseph Cannataci’nin Assange’ı ziyaret etmek için girişimlerinin devam ettiğini aktaran […]

Assenge için adil  yargılama çağrısı

OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında, Wikileaks kurucusu Assange’ın tutuklanmasına ilişkin soru üzerine, “İlgili tüm makamlardan, gerçekleşebilecek herhangi bir iade süreci de dahil olmak üzere, Assange’ın adil yargılanma hakkını güvence altına almalarını bekliyoruz.” dedi. BM Kişilik Hakları Özel Raportörü Joseph Cannataci’nin Assange’ı ziyaret etmek için girişimlerinin devam ettiğini aktaran Shamdasani, BM’deki bazı insan hakları raportörlerinin aktif olarak Assange davasını takip ettiklerini anımsattı.

‘ABD’ye iade edilmemeli’

İngiltere’de ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn de Assange’ın ABD’ye iade edilmemesini istedi. Corbyn, Twitter hesabından, “Irak ve Afganistan’daki mezalimin delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmek istenmesine, İngiliz hükümeti karşı çıkmalı.” açıklamasını yaptı. Ana muhalafet partisi lideri, mesajıyla beraber Wikileaks’in yayımladığı ABD askerlerinin ayrım gözetmeden Irak’ta 10 sivil ile 2 gazeteciyi öldürdüğünü gösteren videoyu da paylaştı.

Annesinden yardım çağrısı

Öte yandan, Julian Assange’ın annesi Christine Assange, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, oğlunun yıllarca temiz hava, egzersiz ve tıbbi bakımdan mahrum kaldığını belirterek, polis ve mahkeme personelinden ‘sabırlı, nazik ve kibar olmalarını’ istedi.

Sığınma teklif edemeyiz

Fransa’nın Avrupa İşleri Bakanı Amelie de Montchalin Assange’dan herhangi bir sığınma hakkı talebi gelmediğini söyledi. Montchalin, “Ne yapmak istediğini dinlemeliyiz ancak sığınma talep etmeyen birine biz bunu teklif edemeyiz” dedi.

Ne olmuştu?

Assange, 2012’den beri kaldığı Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde dün gözaltına alınmış, ardından da kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal etme ve ABD’nin iade talebi çerçevesinde tutuklanmıştı. Assange’ın kurduğu Wikileaks 2010 yılında, ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillerini içeren çok sayıda gizli belgeyi yayımlamıştı.