Assos’ta Felsefe 20 yaşında

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF

Felsefe Sanat Bilim Derneği tarafından her yıl düzenlenen Assos’ta Felsefe 20’nci yılını kutluyor. Etkinliğin yaz aylarında yapılan İngilizce ayağı, bu yıl pandemi koşulları nedeniyle 30 Eylül-3 Ekim arasında “Küçük Asya’da Antik Felsefe ve Bilim” başlığıyla gerçekleşecek. Assos’ta Felsefe’nin Türkçe toplantıları ise kış döneminde yapılıyor.

Etkinliğin mimarı Felsefe Sanat Bilim Derneği Başkanı ve Felsefeci Örsan K. Öymen, 1980’de ODTÜ’de lisans öğrencisiyken aklına koyduğu toplantıların Assos’ta düzenlenme nedenini şöyle anlatıyor: “Felsefe tarihinin en önemli filozoflarından biri olan Aristotales’in beş yıl yaşadığı bir bölge. Felsefe tarihi açısından çok önemli. Tiyatrosu, tapınağı, harabeleri iyi kötü korunmuş bir antik kent. Büyük şehirlerin konferans salonlarının dışına çıkarak Antik Yunan’daki atmosfere de dönmüş oluyoruz. Gündüzleri dörder saat toplam sekiz saat konuşmalar oluyor. Yemeklerde tartışmalar sohbetler Antik Yunan’daki sempozyum denilen atmosferde devam ediyor.”

‘Popülizmden uzak’

Öymen, ücretsiz ve herkese açık olan etkinliğin “popülizmden uzak, çıtayı düşürmeden, felsefenin hakkını vermek koşuluyla” yapılmasına özen gösterildiğini belirtiyor. Bu kapsamda, etkinliğe alanında uzman, uluslararası üniversitelerin felsefe bölümlerinden öğretim üyeleri de konuşmacı olarak katılıyor.

Etkinliğe 20 yılda 200’ü aşkın konuşmacı ve 8 binin üzerinde dinleyicinin katıldığını ifade eden Öymen, “Buna bir aydınlanma hareketi de diyebiliriz, bir çoban ateşi. Bu bir tane etkinlikle olacak şey değil ama en azından bunun yapılabilir olduğunu gördük” şeklinde konuşuyor.

assos-ta-felsefe-20-yasinda-774061-1.

‘Panzehir bilim ve felsefe’

Tartışmaların özgürce sürdürüldüğü etkinliğin günümüz gençleri için “önemli ve ilginç bir çeşit oasis (vaha)” gibi olduğunu vurgulayan Öymen sözlerini şöyle sürdürüyor: “Zaten felsefenin kendisi sorgulayıcı, analitik, yaratıcı düşünce demek, felsefenin olduğu yerde her şey özgürce tartışılıyor. Biz de felsefenin hakkını vererek yapıyoruz. Felsefeyi teoloji ya da ilahiyata indirgemiyoruz. Özellikle bazı üniversitelerde artık felsefeyi dinin hizmetine sokmaya çalışıyorlar. Bunu yapmadığımız için düşünsel boyuttaki özgürlük ortamını sağlamış oluyoruz, bundan hiçbir taviz vermiyoruz. Bu tür oasisleri kuran çok fazla yok. Kökten dinci bakış açısının panzehiri bilim ve felsefedir. Karşısına kavramsal düşünceyi koymanız lazım. Antitezi bilimsel düşüncedir. Bizde de büyük eksiklik bu alandır”.

Öymen etkinliğin maddi olarak da kişisel çabalarla sürdürüldüğünü belirtiyor ve kurumsal maddi destek eksikliğinin altını çiziyor.

Assos’ta Felsefe’yle ilgili ayrıntılı bilgi, www.felsefesanatbilim.org, www.philosophyinassos.org adreslerinden alınabilir.