Virüs nedeniyle kronik hastalığı olanlar tedirgin. TTD üyesi Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astım ve KOAH hastalarını uyardı: Bu dönemde tedavi kesilmemeli ve yeterince ilaç evde bulundurulmalı

Astım ve KOAH hastalarına uyarı: İlaçlarınızı bırakmayın

Dünya genelinde yaklaşık 65 milyon kişinin KOAH hastası olduğu biliniyor. Akciğer Hastalığı olan KOAH, ülkede 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde görülüyor.

Koronavirüs ile nedeniyle gergin günler yaşanırken Türk Toraks Derneği (TTD) Üyesi Prof. Dr. Arzu Yorgancıoğlu, astım ve KOAH hastaları için uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yorgancıoğlu, hastaların ilaçsız kalmamaları gerektiğine vurgu yaptı.

Astımlı olmanın virüse yakalanmak için bir risk faktörü olmadığını ama astımlı ve KOAH’lı kişilerde bu hastalığın daha ağır seyredebildiğini belirten Yorgancıoğlu, “Bu nedenle onların daha fazla dikkat göstermesi gerekiyor ve daha ciddi etkilenebileceklerini bildiğimiz için de ilaçlarını bırakmamaları gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“KOAH hastalarının bir grubunda zaten kronik solunum yetmezliği dediğimiz kandaki oksijen düzeyleri düşük, semptomları daha fazla olan bir hasta grubumuz var” diyen Prof. Dr. Yorgancıoğlu, şu ifadelerde bulundu:

“Özellikle bizim kronik hastalarımızın korkmamaları, panik yapmamaları ama bir küçük endişeyi de taşımaları gerekiyor. Duygusal durum da astım ataklarını tetikleyebilir, hastanın kontrolünü bozabilir. Hijyene dikkat edeceğiz, el yıkamayı mutlaka yapacağız, Eğer evde oturuyorlarsa mutlaka her sabah kalktıklarında ve her akşam yatmadan önce temiz hava ile bulundukları ortamı havalandırmak, ziyaretçiyi sıfırlamak ve mutlaka maske kullandırmak önemli.”

TEDAVİ KESİLMEMELİ

Prof. Dr. Yorgancıoğlu, en önemli noktanın tedavinin kesilmemesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yeterince ilaç evde bulundurulmalı. Çünkü bu ilaçların raporları ilaç sıkıntısı çekilmemesi için ikinci bir duyuruya kadar uzatıldı, pek çok belediye ilaçları temin ediyor ama onun dışında yardımcılarından, akrabalarından yardım alarak ilaçlarını temin etsinler, kesinlikle ilaçsız kalmasınlar. Rutin kontrole gitmesinler. Şu an bütün göğüs hastalıkları merkezlerinde solunum fonksiyon testleri durduruldu, bu süreçte yapılmıyor. Rutin kontrollerini de bu virus salgını bittikten sonraya ertelesinler. Sigara kesinlikle içilmemeli, yanında dâhi içilmemeli. Özellikle kronik hastalıklarda, hem influenza hem zatürre aşısının yapılmış olması çok önemli.”