AstraZeneca, Covid-19 hastalık riskini yüzde 77 azaltan ilaç için FDA'ya başvurdu

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

AstraZeneca ilaç firması, Covid-19 hastalık riskini yüzde 77 oranında azaltan antikor ilacı, AZD7442 için FDA'dan onay bekliyor.

Firma; vücutta uzun süreli faliyet göstermesini beklediği antikor ilacının kullanımını, aşılanmasına rağmen vücudunda yeterince koruma oluşmayan, çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerle sınırlı tutmayı planlıyor.

Covid-19'a karşı Oxford Üniversitesiyle birlikte bir vektör aşısı da geliştiren AstraZeneca firması; hastalığı önleyici olarak uygulanması planlanan ilacı için FDA'ya acil kullanım onayı başvurusu yaptı.

Associated Press'in haberine göre, firmanın AR-GE Direktörü Menelas Pangaloa, "ilk olarak aşının yeterince koruyamadığı savunmasız nüfusu korumak istediklerini" belirtti.

İlacın bir yıla kadar bağışıklık sağlamasını planladıklarını belirten Pangaloa, kime bu ilaçla bağışıklık sağlanacağı konusunda son kararı ise sağlık yetkililerinin vereceğinin altını çizdi.

Hastalığı önleme amaçlı kullanılacak ilacın son aşama denemelerinde semptomatik Covid-19 riskini yüzde 77 oranında azalttığı belirtilmişti. Klinik denemeye katılanların yüzde 75'inden fazlası kanser gibi nedenlerle bağışıklık sistemi baskılayıcı tedavi gören insanlardan oluşmaktaydı.