Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, 'asbest bombası' olarak nitelendirilen NAe São Paulo adlı geminin İzmir'de sökülecek olmasına gelen tepkiler üzerine gemideki asbest oranının 9 ton olduğunu söyleyen Bakan Kurum'a tepki gösterdi. Ensari, "Aynı geminin ikizi olan Clemenceau’da 760 ton asbest barındırdığı tespit edildi. Bakan bey, asbeste yeni bir mucize özellik getirdi. Kendi hesaplarına göre asbest buharlaşarak kayboldu" dedi. Ensari denetimlerin kağıt üzerinden yapıldığı belirtti.

ASUD Başkanı Ensari'den Kurum'a: Bakan bey asbesti buharlaştırmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın, Brezilya donanmasına ait 600 ton asbest barındırdığı iddia edilen NAe São Paulo adlı geminin, Aliağa’da sökümüne onay vermesine tepkiler sürüyor.

Asbest uzmanlarının “600 ton asbestli gemi Ege’yi bitirir. Toplu katliam” açıklaması sonrası Çevre Bakanı Murat Kurum, “Gemide, 9 ton asbest var” açıklaması yapmıştı.

HİNDİSTAN GERİ ÇEVİRMİŞ

Cumhuriyet'e konuşan ASUD Başkanı Ensari, Bakan Kurum’un açıklamasına "Vatandaşı yanıltıyorlar" tepkisini gösterek, “Bakan bey, asbeste yeni bir mucize özellik getirdi. Kendi hesaplarına göre asbest buharlaşarak kayboldu. Aynı geminin ikizi olan Clemenceau’da 760 ton asbest barındırdığı tespit edildi. Söküm için Hindistan’a gönderdiler. Yüksek mahkeme kabul etmedi reddetti, düşünün Hindistan bile gedi çevirdi. O gemi Fransa’ya iade edildi" dedi.

"5 YILDA GEMİDE 714 GEMİDE 241 TON ASBEST BULUNMUŞ"

Ensari, asbest denetiminin kağıt üzerinde yapıldığını söyleyerek, "Beş yılda 714 gemide 241 ton asbest bulunmuş. Her geminin, tehlikeli madde envanteri vardır. Asbest uzmanları, gemi söküm uzmanları, geminin yapım yılına bakar. Geminin panelleri, boyaları kaplamaları, contaları, buhar kazanları, tavan ve duvarında bulunan asbestli kayıt eder. Ama maalesef sahte raporlar düzenliyor. Gemi inmeden ‘Asbest yoktur’ raporları veriliyor” şeklinde konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Gemide söylendiği gibi 900 ton değil, 9 ton asbest var. Gemi uzun süre beklediği için iddialar üzerine biz uluslararası uzmanlara ayrıca incelettik. Karar uluslararası hukuka göre alındı. AB Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunarak tüm yükümlülükleri yerine getirdi. Gemi Türk karasularına girdiğinde ayrıca biz de kontrol edeceğiz. Ters bir durum olursa geri göndereceğiz” açıklaması yapmıştı.