Gözler Asya-Pasifik’te yaşanan hareketlilikte. Şi liderliğinde Çin yeni döneme start verirken Washington, Güney Kore ve Japonya arasındaki ittifak hattını güçlendiriyor. Seul, Tokyo’yu önemli partner ilan etti.

Asya’da gerilim vitesi artırılıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya-Pasifik’teki huzursuz “kıpraşma” son zamanlarda dikkat çekici gelişmelere sahne oluyor. Washington, Japonya’yı Çin’e karşı olası bir savaşta kilit bir rol oynayacak şekilde “hizalarken” Güney Kore’ye de daha fazla rol biçiliyor. Geçen yıl “Tayvan için savaşı göze alacaklarını” deklare eden Beyaz Saray, kışkırtmaya devam ediyor. ABD henüz Çin’e “düşman” demiş değil, ancak Rusya’dan daha büyük “tehdit” olarak algılıyor. Washington’ın Ulusal Güvenlik Belgeleri’nde “caydırılması gereken güç, hasım” olarak ilan ettiği Çin, Asya Pasifik’teki bu hareketlilik içinde yeni dönem yol haritasını ve kadrolarını belirledi. Geçen hafta boyunca ekonomiden güvenliğe hükümet programı ve yeni kurmay kadrosunun belirlendiği “iki toplantı”da (Ulusal Halk Meclisi ve Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı Ulusal Komitesi) Asya’nın da kaderini belirleyecek kararlar aldı. Rusya ve ABD’nin Ukrayna üzerinden güç mücadelesi verdiği bir dönemde Pekin’in Şi Cinping liderliğindeki yeni zorlu dönemi resmen başladı. Ukrayna’da emeline ulaşan ABD yeni cepheler açma konusunda ise kararlı.


Pekin’in yeni dönemi başlarken Güney Kore, ABD liderliğindeki Avustralya, Hindistan ve Japonya’nın da yer aldığı QUAD (Dörtlü Güvenlik Diyaloğu) grubuna katılımını “proaktif olarak hızlandırma” girişimine başladığını duyurdu. Japonya ve Güney Kore liderleri, 2011’de ara verilen karşılıklı ülke ziyaretlerini yeniden başlatmaya hazırlanıyor. Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Güney Kore’yi, ‘meydan okumalara karşı birlikte çalışılacak önemli partner’ şeklinde nitelendirdi. Güney Kore Başkanlık Ofisi açıklamasında da ‘önemli köşe taşı’ şeklinde nitelenen gezinin, karşılıklı lider ziyaretlerinin yeniden başlamasının işareti olacağı vurgulandı.

Japon hükümeti, Güney Kore lideri Yoon Suk-yeol’un, eşi Kim Keon Hee ile hafta içinde Japonya’yı ziyaret edeceğini duyurdu. Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Yoon’un ziyaretinin duyurulması sonrası, Tokyo-Seul ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduklarını açıkladı.

Ziyaret kapsamında Japon Başbakan Kişida ile bir araya gelecek Güney Kore liderinin, çok yönlü ikili ilişkilerin son durumunu ele alması bekleniyor.

SAVAŞ CAYDIRICILIĞI

Kuzey Kore’de de "önemli ve pratik" savaş caydırıcılık önlemleri onaylandı. Ülkenin resmi Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) haberinde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un Merkez Askeri Komisyonuna başkanlık ettiği bildirildi.

Toplantıda, savaş caydırıcılığını daha etkili, güçlü ve saldırgan şekilde kullanmak için önemli ve pratik adımların tartışıldığı ve kabul edildiği belirtildi.
Haberde, önemli ve pratik savaş caydırıcılık önlemlerinin, Kuzey Kore’nin "ABD ve Güney Kore’nin savaş provokasyonlarının kırmızı çizgiye ulaştığı mevcut durumla" başa çıkmasına yardımcı olacağı ifade edildi. Toplantıda kabul edilen savaş caydırıcılık önlemlerinin ne olduğu ise açıklanmadı.