İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Meslek Yüksekokulu’nda 24 adet safkan at, ihale usulüyle satıldı. Sahipleri tarafından eğitim amaçlı bağışlanan atların satılmasıyla öğrenciler eğitimlerinin sekteye uğramasından endişeli.

At görmeden antrenörlük

Dilara ŞİMŞEK

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Rektörlüğü Veterinerlik Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü tarafından 24 adet safkan at 2 Kasım’da satışa çıkarıldı. Atlar, yarış atı ve damızlık olarak kullanılmak üzere 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45'inci maddesine göre Açık Teklif Usulü yöntemiyle satıldı.

Üniversitenin kalkınması ve eğitime destek için sahipleri tarafından bedelsiz şekilde verilen atların satılması eğitimi olumsuz etkiledi. Atların satılmasıyla birlikte, atların bakıldığı 700 dönümlük tesis de elden çıkarıldı.

Bir yılı aşkın süredir eğitimlerinin sekteye uğramaması için mücadele ettiklerini anlatan ve bu sene Atçılık ve At Antrenörlüğü’nden mezun olan Turgay Turaç, “At olmadan öğrenciler eğitimlerine nasıl devam edecek?” diye sordu. Turaç, atların satılmasıyla bilimsel faaliyetlerin sekteye uğradığını kaydederek şöyle konuştu:

“Türkiye’de atçılık alanında çok fazla eğitim veren üniversite yok. Atçılık çok gelişmiş değil ve yapılan çalışmalar da oldukça kısıtlı. Okulumuzda atçılıkla ilgili birçok alanda faaliyet gösteriliyordu. Damızlık kısrak, yarış atları dahil birçok at satış sürecine sokuldu. Nisan ayında konuyla ilgili CİMER’e başvurdum. ‘Kaç at kalacak, hangisi satışa sunulacak’ diye sormuştuk. ‘Engel atlama, hipoterapi, yarış atı yetiştiriciliği alanında 25 atın bulundurulması karar verilmiştir. Elimizde yeterince at bulundurulacak, eğitim aynı şekilde devam edilecek’ denildi ancak atların ihaleye sokulduğunu öğrendik. At antrenörlüğü eğitimi veriliyor ama şimdi öğrenciler yarış atı göremeyecek, atı takip edemeden ‘antrenör’ unvanı alacak. Gelecek öğrencilerin bizim gördüğümüz eğitimi alması için çaba gösteriyoruz.”