Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın MİT-PKK görüşmesi, PKK saldırıları ve...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’ın MİT-PKK görüşmesi, PKK saldırıları ve aralarında bir kaymakam adayının da bulunduğu kaçırılan kişilerle ilgili sorularını yanıtladı. 12 Ağustos 2011 tarihinde kaçırılan kişilerin yerlerinin tespitine yönelik olarak ilgili güvenlik kuruluşları ile birlikte yürütülen müşterek çalışmaların devam ettiğini açıklayan Atalay, MİT ile ilgili sorulara ise MİT Kanunu'nu gerekçe göstererek yanıt vermedi.

‘MİT BİLGİLERİ GİZLİDİR’

“Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu uyarınca ülkenin anayasal düzenine yönelik tehdit unsurlarının başında gelen terör örgütlerine karşı, devletin tüm kurumlarıyla birlikte yürütülen mücadeleye gerekli desteğin sağlanması amacıyla yapılan her girişimin MİT Müsteşarlığı’nın asli görevleri arasında yer aldığını” söyleyen Bakan Atalay konuşmasına şöyle devam etti:

“Müsteşarlık bu görevlerini yerine getirirken, istihbarat teşkilatı olmanın vazgeçilmez zorunluluğu olarak faaliyetlerini, 2937 sayılı Kanun ve diğer ilgili mevzuat uyarınca gizli faaliyet usul, prensip ve teknikleri çerçevesinde yürütmekte, 2937 sayılı Kanun’un 27’inci maddesinde de bu görev ve faaliyetlere ilişkin her türlü bilgi ve belgenin istihsal ve ifşası suç olarak kabul edilmektedir. Müsteşarlık, istihbari çalışmalarını ilgili mevzuata uygun şekilde ve terörle mücadele konusunda yürütülen faaliyetlerin bir parçası olarak yerine getirmektedir.”

Atalay, “Terörle mücadeleye ilişkin olarak devletimizin bütün kurumları çok yoğun ve kapsamlı bir çalışma yürütmektedir. Bütüncül bakış açısıyla soruna yaklaşılmaktadır. Ortak bir strateji üzerinde uyum içerisinde çalışmalar sürdürülmektedir” dedi. ANKA

Savcı Sarıkaya görevden alındı

MİT görevlilerini ifadeye çağıran İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya geçtiğimiz gün soruşturmadan alındı. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fikret Seçen, KCK soruşturmasında Savcı Sarıkaya'nın yerine Özel Yetkili Savcılar İbrahim Işık ve Adem Özcan görevlendirildi. Soruşturmayı Özel Yetkili Savcı Bilal Bayraktar ile birlikte yürütecekler. Ayrıca İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer ile İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan Ankara'ya tayin edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Sarıkaya'nın ''soruşturmanın gizliliğini ihlal'' ve ''amirinden bilgi gizleme'' nedeniyle görevden alındığını açıkladı.

5 MİT'çi tutuklandı

"Özgür Suriye Ordusu” kurucularından Albay Hüseyin Harmuş’u para karşılığı Suriye’ye teslim ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 5 MİT mensubu tutuklandı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Suriye uyruklu subay Hüseyin Mustafa Harmuş ile Mustafa Kassum'un, Suriye güvenlik güçlerine para karşılığında teslim edildiği iddiası üzerine başlatılan soruşturmada 5 MİT mensubu gözaltına alınmıştı. Sorgusu tamamlanan MİT'çiler "Siyasi casusluk ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma'' iddiasıyla nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.