Google Play Store
App Store

Ankara'da eylem yapan atama bekleyen sağlıkçılardan diyaliz teknikeri Barış Kanar, "Özel diyaliz merkezlerine gidiyorum, puanım yüksek olduğu için özeller de almıyor. Şu an mevsimlik işçiyim, zeytine yevmiyeye gidiyorum" dedi.

Atama bekleyen sağlıkçı: Puanım yüksek olduğu için özeller de almıyor, zeytine yevmiyeye gidiyorum

Atama bekleyen sağlıkçılar, bugün Ankara Ulus’taki Atatürk Anıtı önünde eylem yaptı. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) ve Atama Bekleyen Tüm Sağlıkçılar Birliği'nin düzenlediği basın açıklamasına, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Vedat Bulut da katıldı.

"GENÇLERİN ÖMRÜ ÇÜRÜYOR"

Nişantaşı Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Paramedik Bölümü’nden mezun olan Hilal Günay, "KPSS’den 87 aldım, hâlâ atama bekliyoruz. Bundan birçok arkadaş mustarip. Bu konuya hiçbir şekilde el atılmıyor. Duyan yok, yardım eden yok, artık bir şeyler olsun istiyoruz. Böyle gitmez, böyle gençlerin ömrü çürüyor. Emekli yaşı çok geç. Gençler dururken yaşı çok fazla olan insanlar çalışıyor. Önümüz açılmıyor, biz böyle çürür gideriz. Bu konuda bir yardım gelirse çok iyi olur" dedi.

"YILLARDIR ATAMA BEKLİYORUZ"

Aynı üniversite ve aynı bölümden mezun olan ve atama bekleyen bir başka sağlıkçı ise “KPSS’ye girip 89 aldım, ama hâlâ atamadım. Özel hastanelerde de bulmak çok zor. Biz yıllardır atama bekliyoruz ve bu yıl pandemiden dolayı sağlık çalışanına çok ihtiyaç oldu, ama bir yıldır atama yapılmıyor. Kesinlikle atama bekliyoruz. Günlük yaşantımda hâlâ tekrar KPSS’ye hazırlanıyorum. Bir umut, belki olur, atama gelir diye bekliyoruz" diye konuştu.

"ZEYTİNE YEVMİYEYE GİDİYORUM"

Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Diyaliz Teknikerliği Bölümü mezunu Barış Kanar da “Sayın Bakan’ımız Fahrettin Koca sertifikasyonun kaldırılacağını söylemişti, alımların artacağını müjdelemişti ama alımlar daha da azaldı. Diyaliz teknikerleri istediği sayıyı alamıyor, müjdeli haberi Bakan’ımızdan bekliyoruz. KPSS’den 87,5 puan aldım, sıralamam 122. Özel diyaliz merkezlerine gidiyorum, puanım yüksek olduğu için özeller de almıyor. Şu an mevsimlik işçiyim, zeytine yevmiyeye gidiyorum. Durumum şu an böyle" dedi.

Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Heybet Aslanoğlu, şunları söyledi:

"HÜKÜMET GÖZLERİNİ KAPATTI"

"Biz dernek olarak, küçük büyük demeden, siyasi görüşü şudur demeden herkese ayrımsız bir şekilde çağrıda bulunduk. ‘Bu yaraya artık bir neşter vurmanın zamanı geldi’ dedik. Çünkü bu süreçte Sağlık Bakanı ve gerekse hükümet, Cumhurbaşkanı, özellikle bu pandemi döneminde çok ihtiyaç duyulmasına rağmen bu sorunlara maalesef gözlerini kapattılar, kulaklarını tıkadılar. Bizler, bugün burada bu arkadaşlarımızla birlikte, onların sesini duyurmaya geldik. Bugün biz, sadece bizden yarınlar için umut bekleyen bu arkadaşlarımızın sorunlarına konuşmak için geldik."

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, şu mesajları verdi:

"GENÇLER İSTİHDAM EDİLMİŞ OLSAYDI, İNSANLARIMIZ PANDEMİDEN KORUNABİLİRDİ"

"Bugün, her gün 200’ün üzerinde insanı toprağa verdiğimiz bir dönemdeyiz. Bir uçak düşse haber olur ama artık 20 aydır bunu kanıksadık. Hiç kimse bu sosyal cinayetlerin, pandemide kaybedilen nüfusun sayısını sormuyor. Peki niçin vefat ediyor bu insanlar? Filyasyon yeterince yürütülmüyor, istihdam yeterince sağlanmıyor. Bugün, Türkiye sağlığının umudu olan gençlerle birlikteyiz. Onlar istihdam edilmiş olsaydı, filyasyon yeterli yürütülebilirdi ve bu insanlarımız pandemiden korunabilirdi. İşte görüyoruz, 740 bin kişilik bir sağlık ordumuz var ama iş verilmemiş. Halbuki Türkiye’de sağlık personeline ihtiyaç var.”

Atama bekleyen sağlık çalışanı, Atama Bekleyen Tüm Sağlıkçılar Birliği kurucusu Furkan Altuk ise şunları söyledi:

"VAADİN SÜRESİ ÇOKTAN DOLMUŞ ANCAK VAAT TUTULMAMIŞTIR"

“En son 2020 Aralık ayında gerçekleşen sağlık personeli istihdamının üzerinden tam 11 ay geçmiştir. Sağlıkta ataması yapılmayan 750 bin genç KPSS’ye girmiş ve yüksek puanlarla meslektaşlarının yardım çığlıklarına yetişme, onlara güç verme arzusundadır. Yüksek puanlarıyla atama bekleyen sağlıkçılar, özel sektörde geçimini sağlamayı denemiş ancak kurum yetkilileri tarafından ‘KPSS puanın yüksek, atanırsın, bana kalıcı personel lazım’ sözleriyle karşı karşıya kalmış, evine ekmek götürememiştir.

Bu 11 aylık süreçte sağlık personeli istihdamı konusunda Sağlık Bakanı’mız Fahrettin Koca'nın ağzından yine atama bekleyen sağlıkçıların gayretleriyle, 2 Temmuz 2021 tarihinde Diyarbakır'da şu vaatler alınmıştır: ‘2-3 ay içinde, geniş, birçok programı içeren bir atama yapıyor olacağız. Bunun duyurusunu yapacağız. Sayıyı arttırma gayretimden dolayı uzun sürdü. Hallediyor olacağız.’ Maalesef bu vaadin süresi çoktan dolmuş, ancak vaat tutulmamıştır.

"TEZ VAKİTTE ADİL DAĞILIMLI 100 BİN KADRO TALEP EDİYORUZ"

Yine geçtiğimiz ekim ayının 27'sinde Sayın Bakan’ımız, 'Milletimizin ve devletimizin atama bekleyen sağlıkçılara ihtiyacı var. Devlet hazırlıklarını tamamlamadı. Şartlar hazır değil. Hazır olsun, en erken tarihte atama yapacağız’ açıklamasında bulunmuştur. 11 aydır şartların oluşmasının önündeki en büyük engelin mali engeller olduğunun farkındayız.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'na soruyoruz: ‘Pandemi döneminde tulumların içerisinde biyolojik şartlarının en üst sınırlarını zorlayarak hem fiziksel hem psikolojik mücadele içerisine girmiş; adeta virüsten kurtuluş savaşı vermiş sağlıkçıları dinlendirmek, cepheye takviye sağlıkçı gücü yollamak için öncelikli istihdam bütçenizi neden Sağlık Bakanlığı'na vermediniz de diğer devlet kadrolarına ayırdınız? Neden yüksek istihdam bütçesi talebinde bulunan Sayın Bakan’ımız Fahrettin Koca'nın talebini ötelediniz?’ Tez vakitte adil dağılımlı 100 bin kadro talep ediyoruz."

(ANKA)