Atamalarda kıstas AKP’ye yakınlık

HABER MERKEZİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyelikleri ve 11 üniversiteye rektör atanmasına dair aldığı kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, YÖK üyeliklerine Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Prof. Dr. Naci Gündoğan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürü Prof. Dr. Necip Camuşcu seçildi.

Erdoğan'ın yaptığı rektör atamaları ise şöyle: Bursa Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Arif Karademir, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Bülent Çakmak, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hasan Kaya, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Gülfettin Çelik, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörlüğüne Prof. Dr. Yusuf Baran, Kafkas Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Kocaeli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Mersin Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cem Zorlu, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Kadir Has Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Meryem Sondan Durukanoğlu.

Yapılan atamalarda yine AKP’ye yakın isimlerin tercih edilmesi ise çekti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Cem Zorlu 24. Dönem’de AKP’den milletvekilliği yapmıştı. YÖK üyeliklerine getirilen isimlerse Erdoğan’a yakın isimlerden oluştu. Metin Kıratlı Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, daha önce Maliye Bakanlığı da yapan Naci Ağbal ise Strateji ve Bütçe Başkanlığı yapıyordu. Prof. Dr. Necip Camuşcu ise 24 Haziran seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu.

Öte yandan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in ise doçentlik yaptığı dönemde Prof. Dr. Sait Bilgiç ile birlikte Samsun 19 Mayıs Üniversitesi’nde Öğretim Üyesi Cem Kopuz’a saldırdığı iddia edilmişti.