CHP, büyükelçi atamalarının liyakat ve teamül dışı yapıldığına dikkat çekerek bu durumun yol açtığı sorunların belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi. Önerge, AKP’nin oylarıyla reddedildi. CHP’li Özkoç, “Atanan kişilerin tek özellikleri AKP’li olmaları" dedi

Atananların özelliği AKP'li olmaları

Hüseyin Şimşek

CHP TBMM Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, AKP’nin tartışmalı büyükelçi atamalarını Meclis gündemine taşıdı. Grup Başkanvekilleri, “Türkiye’nin dış politikada yaşadığı savrulmalarda büyükelçiliklere yapılan teamül ve liyakat dışı atamaların etkisinin belirlenmesi ve Türkiye’nin etkin bir dış politika oluşturabilmesi için alınacak önlemlerin tespit edilmesi amacıyla” hazırladığı Meclis araştırma önergesini TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP Grup Başkanvekilleri hazırladıkları araştırma önergesinde, dış politikada deneyimsiz kişilerin etkilerinin incelenmesi, büyükelçiliklere yapılan teamül ve liyakat dışı atamaların etkisinin belirlenmesi ve etkin bir dış politika oluşturabilmesi için alınacak önlemlerin tespit edilmesi gerekliliği vurguladı.

Önergede büyükelçilerin, “Ülkeyi temsil etmek, vatandaşların haklarını korumak, devletler arasında dostluk ilişkileri kurmak, bu ülkeler ile gerekli temas ve müzakereleri yürütmek” görevleri bulunduğu belirtildi. Araştırma önergesinde ayrıca, “Büyükelçilerin atanmaları ve göreve getirilmelerine ilişkin son yıllarda ciddi tereddütler oluşmakta, görevini tarafsız biçimde yapması gereken büyükelçilerin, bir siyasi partiyle bağı olmak dışında özelliği olmayan, diplomasi mesleği dışından, liyakatsiz ve başka ülke vatandaşlıkları bulunanlardan seçilmesi, Dışişleri Bakanlığı teşkilatına ilişkin büyük bir sorunu gündeme getirmektedir” denildi.
AKP’nin Merve Kavakçı, Egemen Bağış, Ozan Ceyhun gibi kendisine yakın isimleri büyükelçi olarak atamasıyla ülkenin ciddi oranda itibar kaybı yaşadığı bildirilen önergede, “TBMM, bu sürece el koymalı, Türkiye’nin itibarının sıfırlanmasına izin vermemelidir” ifadeleri kullanıldı.

DOĞRU TEMSİL EDİLMİYORUZ

TBMM Başkanlığı’na sunulan araştırma önergesi hakkında BirGün’e konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Türkiye’nin dış politikasının geldiği yer bizi çok rahatsız ediyor. Bu alanda doğru temsil edilmiyoruz” dedi.

Önceki dönemlerde dış politikada Cumhuriyet’in birikimlerine sahip kişilerin Türkiye’yi temsil ettiğini, ancak AKP döneminde bu anlayışın ortadan kaybolduğunu bildiren Özkoç, “Atanan kişilerin tek özellikleri AKP’li olmalarıdır. Bugün özellikle Ortadoğu’da yaşadığımız sorunların temelinde de dış politikadaki beceriksizliğimiz yatıyor. Bir tek kişinin söylediklerine bakan, daha önceden kendi çıkarları için hukuka aykırı davranmış, milletimizle dalga geçmiş insanları büyükelçi yapmak, asla kabul edilemez” dedi.

CHP’nin araştırma önergesi, AKP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.