Ataol Behramoğlu: ‘Gönül kırıklığıyla ayrıldım’

Kayhan AYHAN

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde uzun süredir akademisyen olarak görev yapan ve işine son verilen Prof. Dr. Ataol Behramoğlu “Üniversitemizden ayrılışımın kendi isteğim ve irademle olmasını dilerdim” dedi.

Behramoğlu, İstanbul Üniversitesi Slav Dilleri ve Edebiyatları kürsüsü başkanı olarak emekliliğinden sonra Rus Dili ve Edebiyatı Profesörü olarak birkaç yıl Beykent Üniversitesinde görev yaptı. Ardından Aydın Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Rusça Mütercim Tercümanlık Bölümünde kürsü başkanı olarak göreve başladı. Yaklaşık 11 yıl üniversitede görev yapan Behramoğlu’nun işine önceki gün son verildi.

Konuyla ilgili BirGün’e konuşan Behramoğlu, “Bu süre içinde hiçbir baskı görmeksizin, görevimle ilgili olarak herhangi bir eleştiriyle karşılaşmaksızın görevimi sürdürdüm. Tersine üniversitemle her zaman karşılıklı bir sevgi ve saygı ilişkisi içinde olduk. Fakat üniversitemizden ayrılışımın kendi isteğim ve irademle olmasını dilerdim" diye konuştu.

İşine son verilmesi nedeninin Mayıs ayında son iki kitabıyla ilgili bir toplantıda iktidar konusunda ağır eleştirileri ve SADAT adına yapılan “silahla aldığımızı sandıkta vermeyiz” açıklamasına sosyal medyada karşılık vermesinin olabileceğini kaydeden Behramoğlu, bunun siyasal iktidarda tepkiye neden olduğu ve üniversiteye yönetiminin de böyle bir kaygıyla hareket etmiş olabileceğini söyledi. “Siyasal iktidarın tehditlerine karşı bütün kurumların kendilerini koruma çabası içinde olacakları da anlaşılır bir şeydir” diyen Behramoğlu, ‘‘Benimle ilgili üniversite yönetimi, mütevelli heyetinin sayın başkanı, başka türlü davranamaz mıydı? Bunları tam olarak bilecek durumda değilim. Sonuç olarak ben, görevimden ayrılırken, gönül kırıklığıma rağmen, Aydın Üniversitesinin ulusal ve uluslar arası alanlarda daha da büyümesi dileklerimle, yukarıdan aşağıya bütün üniversite mensuplarına; samimi sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.