Samsun'da Atatürk Anıtı'na yapılan saldırı anına ait görüntüler ortaya çıktı. Atatürk Anıtı'nı halat bağlayarak çekmeye çalıştıkları belirlenerek yakalanan B.F. ve kuzeni C.F. isimli zanlılar tutuklandı. Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi. Zanlı BF'nin ifadesinde, "Ben Atatürk Heykeli'nin ve anıtının bulunmasını protesto ediyorum. Ben Atatürk'ü sevmediğimi ve heykellerine tahammül edemediğimi genel olarak söylüyorum" dediği öğrenildi.

Atatürk Anıtı'na saldıran şüpheliler tutuklandı: "Heykellerine tahammül edemiyorum"

Samsun'da Atatürk Anıtı'na halat bağlanarak devrilmeye çalışıldığı anlara ilişkin görüntüler ortaya çıktı.

Çevredeki bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, sabah erken saatlerde bir aracın anıt alanına girdiği görülüyor. 2 şüphelinin halatı anıta bağlayıp ciple çekmeye çalıştığı, halatın kopmasının ardından parktan ciple kaçarak uzaklaştıkları anlar da görüntüler de yer alıyor.

Dün (3 Şubat) Samsun'un İlkadım ilçesinde Atatürk Anıtı, 2 kişinin saldırısına uğramıştı. Atatürk Anıtı'nın bulunduğu park alanına araçla giren saldırganlar, halat bağlayarak anıtı yıkmaya çalışmıştı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, "Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı'na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir" ifadeleri kullanılmıştı.

İki kişinin gözaltına alındığı olay sonrası yüzlerce kişi anıt etrafında nöbet tutmuştu.

TUTUKLANLADILAR

İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri, olayla ilgili çevredeki iş yerleri ile KGYS kameralarının görüntülerini inceleyerek şüphelilerin kullandığı aracın plakasını tespit etti.

Ekipler, akraba oldukları tespit edilen B.F. ile C.F'yi gözaltına aldı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen zanlılar, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı.

Zanlıların çeşitli suçlardan sabıka kayıtlarının bulunduğu öğrenildi.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, Atatürk Onur Anıtı'na karşı gerçekleşen çirkin saldırıyla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Zanlıların kısa sürede tespit edilerek gözaltına alındığı menfur saldırıyla ilgili kapsamlı araştırma yapılıp delillerin toplandığı kaydedilen açıklamada, "Akabinde şüpheliler Atatürk'ü Koruma Kanunu'na muhalefet suçu kapsamında ifadelerinin alınması sonrası Samsun Sulh Ceza Hakimliğine tutuklama talebiyle sevk edilmişlerdir." ifadeleri kullanıldı.

“ATATÜRK’ÜN ANITININ BULUNMASINI PROTESTO EDİYORUM”

Tutuklanan iki kuzenin ifadeleri ortaya çıktı.

C.F. ifadesinde kendisinin herhangi bir sivil toplum kuruluşuna üye olmadığını ve ‘bu eylemi gerçekleştirmek için herhangi bir terör örgütünden talimat almadığını’ iddia etti.

“Atatürk’ü sevmediğini ve heykellerine tahammül edemediğini” ifade eden C.F., şunları söyledi:

“Bahse konu işlemi bizzat kendi isteğimle gerçekleştirdim. Atatürk Heykeli'ni yıktıktan sonra başka bir eylem düşüncem yoktu. Ben Atatürk Heykeli'nin ve anıtının bulunmasını protesto ediyorum. B.F.'nin Atatürk Anıtı'na gideceğimizden haberi yoktu. Ben Atatürk'ü sevmediğimi ve heykellerine tahammül edemediğimi genel olarak söylüyorum. Araçla anıta gittim. Ben araçtan inip ipi araca bağladım ve B.F.'den de anıta çıkmak için yardım istedim. B.F. kenarda beklerken ben araca bindim. Araç hareket edince ip koptu. B.F. İle araca bindik ve olay yerinden kaçtık.''

“ANITA ÇIKMASINA YARDIM ETTİM”

Kendisinin Atatürk'e saygı duyduğunu söyleyen B.F. ise, Atatürk'e ve onun büstüne karşı herhangi bir karşı görüşünün bulunmadığını belirtti.

B.F. şunları söyledi:

“Bu eylemi gerçekleştirmek için kimseden talimat almadım. Olay günü ben alkol aldıktan sonra C.F. ile buluştuk, 'gönlümü rahatlatacağım' diyerek işyerinin önündeki çelik halat ve urgan ipleri araca koydu. Atatürk Anıtı’nın yanına geldiğimde birlikte araçtan indik. Anıta çıkmak istedi, çıkamadı. Benden yardım istedi. Ben de ellerimi birleştirerek anıta çıkmasına yardım ettim.”

ANIT, İLK ADIM’I SİMGELİYOR

Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel’in yaptığı Onur Anıtı, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı noktaya dikildi.

Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcını simgeleyen anıt, 29 Ekim 1931 tarihinde kaideye yerleştirildi. Anıtın resmi açılışı, 15 Ocak 1932’de yapıldı.

Atatürk, anıtın açılış töreni için Samsun Valisi’ne gönderdiği telgrafta, “Muhterem Samsun halkının şahsıma karşı besledikleri asil duyguların kıymetli bir tezahürünü bildiren telgrafınızdan pek mütehassıs oldum. Teşekkür, muhabbet ve selamlarımın halka arzını rica ederim” ifadelerini kullanmıştı.

AA-DHA