Adana'da polisin, sokakta izinsiz Newruz ateşi yakan kişileri dağıtmak için sapanla attığı taşın isabet ettiği çocuğun sol gözünü kaybettiği

Adana'da polisin, sokakta izinsiz Newruz ateşi yakan kişileri dağıtmak için sapanla attığı taşın isabet ettiği çocuğun sol gözünü kaybettiği ileri sürüldü. Çocuğun annesi Gurbet A. (38) İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'ne başvurdu. İddiaya göre, 17 Mart Çarşamba günü akşam saatlerinde 13 yaşındaki Ramazan A., okuduğu 80. Yıl İlköğretim Okulu'ndan çıktı. Gülbahçesi Mahallesi'ndeki evlerine giderken polisin sokakta Newruz ateşi yakan çocukları dağıtmak için sapanla attığı taşlardan biri Ramazan A.'nın gözüne isabet etti. Yaralanan Ramazan, Adana Numune Hastanesi'nde ameliyata alındı. Müdahaleye rağmen İlköğretim öğrencisinin sol gözünü kaybettiği açıklandı. Halen hastanede tedavisi devam eden Ramazan'ın annesi Gurbet Hanım, başvurduğu İHD'de polisler hakkında şikayetçi olacağını açıkladı. Burada düzenlenen basın toplantısında gözyaşları arasında konuşmasını Kürtçe yapan Gurbet A., "Oğlum kendisine sapanla taş atan polislerin sivil olduklarını belirtiyor. Taş, Doblo bir araç içerisinden atılmıştır. O polisleri görse teşhis edebileceğini ifade ediyor. Bu olayın peşini bırakmayacağım"dedi. Beşi kız altı çocuk annesi Gurbet A., bir yakının taziyesinde iken oğlunun yaralandığı haberini aldığını aktardı. Gurbet A., şunları söyledi: "Kanlar içindeki oğlumu Numune Hastanesi'ne götürdüm. Üç dört saat ameliyatta kaldı. Doktorlar, çocuğun bir gözünü kaybettiğini söyleyince bizler sinir krizleri geçirdik. Ama yapacak bir şey kalmamıştı."
'NEWRUZ KUTLAMALARI GÖLGELENDİ'
İHD Şube Yönetim Kurulu Üyesi Osman Kara ise bu acı hadisenin Newruz kutlamalarını gölgelediğini söyledi. Kara, "Newruz'un bir diğer adı da barış, kardeşlik ve hoşgörüdür. Ama ne yazık ki bu bayramda görmek istemediğimiz bir takım şiddet olayları yaşanıyor" diye konuştu. Son bir yıl içinde plastik mermi ve sapandan yaralanan üç vakanın kendilerine şikâyet edildiğini dile getiren Kara, "Bundan önce Salih K. diye bir çocuk sol gözünden yaralanmıştı. Çok ilginçtir; bu çocuk daha sonraki bir eylemde sağ gözünden yaralandı ve bunu kaybetti. Bir gözünü yitiren Ramazan A., halen hastanede yatıyor. Bizde bu konunun takipçisi olacağız."şeklinde konuştu.
AYNI AİLEDEN 2 ÇOCUK
İHD Çocuk Şubesi Yöneticisi Hasan Akar ise geçen hafta Şırkan'ın Uludere ilçesinde hayvanları otlatırken mayına basan Zahir Alp (16) adlı çocuğun öldüğünü hatırlattı. Alp'ın bir gözünü kaybeden Ramazan A.'nın teyzesinin oğlu olduğunu bildiren Akar, "Aile kısa bir süre içinde iki büyük acı yaşamıştır. Gün geçmiyor ki Adana'da çocuklara dönük hak ihlalleri örnekleri görülmesin. Çocuklar sürekli işkenceye maruz kalıyor. Eylemlere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Türkiye'nin bu hususta imzaladığı uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmesini talep ediyoruz. Şu anda gündemde olan yasayı da yeterli bulmuyoruz" değerlendirmesini yaptı.