Pelosi’nin Tayvan provokasyonunun suları ısıttığı Pasifik’te, ABD’den gerilimi artıracak bir adım daha geldi. Biden yönetimi savaş gemileri ve uçaklarını Tayvan Boğazı’ndan geçireceğini bildirdi. Çin ise Tayland ile tatbikat yapacak.

Ateşle oynuyorlar
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetimi “yeni büyük tehdit” olarak ilan ettiği Çin’e karşı Pasifik’te ipleri gerdikçe geriyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaretinin ardından yükselen krizde sular durulmazken Washington, bölgedeki askeri varlığını ve faaliyetlerini artırıyor.


Beyaz Saray Hint-Pasifik Koordinatörü Kurt Campbell, "Pekin'e karşı, Tayvan'a destek için sakin ve kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi. Söz konusu adımlar kapsamında ABD'nin gelecek haftalarda Tayvan Boğazı'ndan standart hava ve deniz geçişlerini sürdüreceğini belirten Campell, Tayvan ile ticari görüşmeler için de gelecek günlerde yeni bir yol haritası ortaya koyacaklarını ifade etti.

BİDEN İLE Şİ GÖRÜŞECEK

Campbell, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping arasında yüz yüze bir görüşme yapılmasının planlandığı iddiasını doğruladı.
İki liderin 28 Temmuz'daki telefon görüşmesinde olası bir yüz yüze görüşmenin gündeme geldiğini aktaran Campbell, tarafların buluşmanın detayları belirlemek üzere çalıştığını ifade etti. Wall Street Journal, Şi'nin ekimdeki Güneydoğu ziyaretinde Biden ile yüz yüze görüşme yapmayı planladığını ileri sürmüştü.

ÇİN UÇAKLARI GÖNDERECEK

Çin Hava Kuvvetleri'nin, Laos sınırı yakınında Tayland ile ortak düzenlenecek askeri tatbikat için savaş uçaklarını göndereceği bildirildi. Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin savaş jetleri ve bombardıman uçaklarının, Tayland'da bugün başlayacak "Falcon Strike" tatbikatına katılacağı belirtildi.

Öte yandan Çin, Tayvan'ı ziyaret eden Litvanya Ulaştırma ve İletişim Bakan Yardımcısı Agne Vaiciukeviciute'ye yaptırım uygulayacağını bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Vaiciukeviciute ve heyetinin ziyaretinin, "Tek Çin ilkesini çiğnediği, Çin'in iç işlerine müdahale ettiği ve egemenliğine ve toprak bütünlüğünü zarar verdiği" belirtildi.

PELOSİ KIŞKIRTMIŞTI

Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 2 ve 3 Ağustos'ta Tayvan'a gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar yapmıştı. 6 bölgede yürütülen tatbikatlar, Ada'nın çevresinde fiili bir abluka oluşturmuştu.