Çevre kirliliğinin baş aktörlerinden plastiğin yasadışı yollardan ihracına ilişkin çarpıcı rapor. INTERPOL’ün araştırmasına göre Çin atık ithalatını kısıtlarken Türkiye’nin ise artırdığı ortaya çıktı.

Atık plastiğin yasadışı yolculuğu

HABER MERKEZİ

INTERPOL (Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı) “Küresel Plastik Atık Pazarı’nda Ortaya Çıkan Yasadışı Eğilimler” başlıklı bir rapor hazırladı. Rapor, küresel plastik sektöründe yaşanan yasadışı ticaret ve atık işlemedeki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Plastik atıkların hızlı artışı yasadışı faaliyetlere kapı aralıyor.

PLASTİĞİ YOK ETMEK İÇİN YANGIN ÇIKARILIYOR

Türkiye, raporda, Çin’in atık ithalatında gittiği kısıtlama sonrasında Avrupa ve ABD’nin plastik atık ihracatını en fazla artırdığı ülkeler arasında yer alıyor. Rapora göre yasadışı depolanan plastik atıkları yok etmek için çıkartıldığı düşünülen yangınlara İtalya, Malezya, Polonya, Romanya ve Tayland’ın yanı sıra Türkiye’de de rastlanıyor.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), hükümetlere plastik kirliliğiyle mücadele için küresel sözleşme çağrısını yineledi. WWF Plastik Projeleri Müdürü Tolga Yücel, Türkiye'nin plastik atık ithal ettiğini hatırlatarak şunları söyledi: Ham madde ihtiyacı için ithal ediliyor. Ancak süreç suiistimal ve yasa dışı uygulamalara açık. Denetimler sıkılaştırılarak plastik kirliliği ile kararlılıkla mücadele edilmeli. Geri dönüşüm sanayinin ihtiyaç duyduğu ham madde yurt içinden karşılanabilir. Ülkemiz de denizlerine sahip çıkarak, Akdeniz’i en çok kirleten ülkeler arasında anılmaktan kurtulacak."

***

KİRLİLİĞE KARŞI 5 ÖNERİ

WWF, hükümetlere plastik kirliliğine karşı şu tavsiyelerde bulundu:

♦ Uluslararası bir sözleşme için müzakerelere hız verilirken düşük gelir seviyesindeki ülkelerde atık yönetimine destek olunmalı.

♦ Tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmalı.

♦ Çevre dostu plastik seçenekleri için yenilikçi çalışmalara ağırlık verilmeli.

♦ Çevre dostu plastiğin yaygınlaştırılması.

♦ Plastik atıkların izlenmesi ve yasal takibatın güçlendirilmesi.