İstanbul Bayrampaşa'da atık su hattında meydana gelen çökme olayı nedeniyle kot yıkama fabrikalarından Esenler'de bulunan Ayvalıdere'ye mavi renkte su akmaya başladı. Mahalle sakinleri bu suların kimyasal olduğunu öne sürerek hastalık yaşamaktan korktuklarını dile getirdi.

Atık su hattında çökme: Ayvalıdere'de su mavi akmaya başladı
Fotoğraf: DHA

İstanbul’da Bayrampaşa’da atık su hattında meydana gelen çökme nedeniyle Ayvalıdere yağmur suyu tüneli ve atık su kanalında akan su maviye döndü.

Bayrampaşa'daki dün atık su hattında meydana gelen çökme nedeniyle kot yıkama fabrikalarından Ayvalıdere'ye mavi renkte su aktı. Yerleşim yerine yakın olan Dumlupınar Caddesi'nde bulunan Ayvalıdere’de akan mavi suyu gören yurttaşlar endişelendi.

"BAYRAMPAŞA KOLERA HASTALIĞI DA YAŞAMIŞTI"

Çevredeki yurttaşlardan Raif Ünlü “İlk defa gördüm ve yakından bakınca doğal olmadığı da çok açık. Burada birçok ev var, bu ev gideriyle olacak bir renk değil. Bu muhtemelen sanayi atığının filtrelenmemesi sonucu olan bir durum. Bu gerçekten insanları korkutuyor. Muhtemelen Marmara Denizi'ne akacaktır. Bilinçlendirme yeterli değil. Büyük kuruluşların yeterli dikkati göstermediğini düşünüyorum” dedi.

Mahalle sakini Emin Esengül ise “Şu pislik, fabrikalardan geliyor. Bunun önüne geçilmesi, burasının kapatılması lazım. Yüzde 90 kimyasaldır bu. Bayrampaşa Kolera hastalığı da yaşamıştı” diye konuştu.

"MARMARA DENİZ'İNE ULAŞMAMAKTADIR"

İSKİ, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunlara yer verdi:

“Bayrampaşa İlçesi'nde atık su hattında meydana gelen çökme olayı Ayvalıdere'ye farklı renkte su karışmasına sebep olmuştur. İdaremiz hasarlı hatta ivedilikle müdahale ederek durumu kontrol altına almıştır. Bahse konu bölgede, çok sayıda kot yıkama fabrikası yer almakta ve buraların deşarj suları mavi renkte olabilmektedir. Bahse konu fabrikalar, çıkış sularını idaremizin Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği kriterlerine göre arıtmak zorundadır. İlgili yönetmelikte renk kriteri de bulunmamaktadır.

Ayrıca görüntülerde yer alan mavi renkli sular, Marmara Denizi'ne ulaşmamakta, atık su alma ve çevirme yapısı aracılığı ile Yenikapı Atık Su Arıtma Tesisine aktarılmaktadır. Sorunun tamamen giderilmesine yönelik çalışmalar hızla devam etmekte olup, İdaremizce gerekli denetimler de periyodik olarak gerçekleştirilmektedir"

(DHA)