Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, atıksu tesisinin, 10 kişinin ölmesine neden olan dere yatağında yapılmasına karşı çıktı...

Silivri Çevre Derneği Başkanı Ali Korsan, atıksu tesisinin, 10 kişinin ölmesine neden olan dere yatağında yapılmasına karşı çıktı...

ELÇİN YILDIRAL

Silivri Selimpaşa’ya yapılmak istenen atıksu arıtma tesisine itirazlar sürüyor. Yaklaşık 12 bin nüfuslu Silivri’ye bağlı Selimpaşa beldesine 2 milyonluk bir nüfusun kullanımına yetecek arıtma tesisi kurulması planlanıyor. 
Üstelik geçen yıl yağan yağmurla taşarak 10 kişinin yaşamını yitirmesine, onlarca evin denize gömülmesine neden olan dere yatağı üzerinde. Silivri Derneği Başkanı Ali Korsan, Marmara Denizi’nin kurtulması için arıtma tesisinin şart olduğunu belirterek, itiraz ettikleri noktanın yapılacağı yer olduğunun altını çizdi.

‘YER BEDAVA OLDUĞU İÇİN SEÇİLDİ’
“Yanlış bir yere yapılan arıtma tesisine karşı çıkmak bizim görevimiz” diyen Korsan, ayrıca 12 bin nüfusa sahip beldeye neden 2 milyon kapasiteli bir tesis inşa etmek istediklerini anlayamadıklarını söyledi.
Kumburgaz, Kamiloba ve Celaliye’nin atıklarının bu tesiste arıtılacağını belirten Korsan, “Buradaki atıklar Selimpaşa’ya gelecek, bu tesiste arıtılacak. Sonra denize salınacak. Sadece bu yerler için kurulacak tesisin bu kadar büyük olmasına gerek yok. Demek ki ihtiyaçtan çok politik bir yatırım söz konusu. Arıtma tesisinin yapılacağı yer bu iş için en uygun yer olduğundan değil, sadece kamu arazisi olduğu ve bedavaya kapatılacağı için seçilmiştir” diye konuştu.
Tesisten çıkarılacak arıtma çamurunu kamyonların taşıyacağına da değinen Korsan, “Her gün yüzlerce kamyon giriş ve çıkış yapacak. Selimpaşa’nın böylesi bir kamyon trafiğini kaldırabilecek bir alt yapısı yok.  Ayrıca tesisin yapılacağı yer imar planı içerisinde. Etrafında yapılaşma artacak. Bu yoğunluğu karşılayacak su, kanalizasyon, ulaşım yeterli değil” diyerek, ÇED sürecinin de doğru uygulanmadığını savundu.

‘SEL FELAKETİNİ UNUTMADIK’
ÇED toplantısı yapılmadan projenin Ankara’da uygulanması için karar verildiğini belirten Korsan şu uyarılarda bulundu: “Tesis 250 dönümlük bir arazi üzerinde, dere yatağında  kurulacak. Geçen yıl Selimpaşa’da yaşanan sel felaketini hiçbirimiz unutmadık. Sel taşkınıyla tesisin yapılacağı yerin önündeki  sitelerde yaşayan insanlar sel sularına kapıldı. Yüzlerce otomobil denize sürüklendi. Önümüzdeki yıllarda benzer  bir felaket olduğunda bu defa ortalığı sel ile birlikte atıklar da basacak. O zaman felaketin boyutlarını bir düşünün.”