ASP Başkanlar Konseyi’nde konuşan Pierre Laurent: “Avrupa halklarının ihtiyaç duyduğu anti-kapitalist, anti-emperyalist toplumsal sözleşme için atılmayan her adım ırkçıları ve faşistleri güçlendiriyor”.

Atılmayan her adım faşistleri güçlendiriyor

HABER MERKEZİ

Avrupa Sol Partisi üyesi partilerin başkanları, İspanya’daki son seçimler ve Brexit ile devam eden son gelişmeleri değerlendirmek üzere haftasonu Paris’te toplandı. Türkiye’de Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıdan birkaç gün sonraya denk gelen buluşmada bir araya gelen Başkanlar Konseyi’nde yükselen cihatçı saldırılar ışığında siyasi gündem tartışıldı. ASP Başkanı Pierre Laurent’in başkanlık ettiği toplantıya Türkiye’den ÖDP MYK üyesi Aslı Aydın katıldı.

Toplantının ana gündemlerinden birisi Brexit ve İspanya’daki seçim sonuçlarıydı. İspanya’da Unidos Podemos’un yaklaşık 1 milyondan fazla kaybettiği seçimlerin bir uyarı niteliğinde olduğunu düşünen parti başkanları, sonuçların önemli bir ihtiyacı ve acil bir görevi ifade ettiğini söyledi. İspanya’dan Avrupa’nın tüm ülkelerine daha örgütlü birleşik bir mücadele ihtiyacı olduğunu belirten ASP Başkanı Laurent, “İspanya solun en örgütlü olduğu ülkelerden biri ve bu sonuçlar neoliberalizme karşı gelişen tepkilerin sağ akımlar tarafından teslim alındığını ortaya koymaktadır” diyerek durumu değerlendirdi.

Laurent, Brexit’le birlikte Britanya’nın geleceği ile ilgili kaygılarının yükseldiğini dile getirirken, bugün diğer ülkelerde de tartışılan ‘birlik’ konusunun kısır bir zemine işaret ettiğini belirtti. Laurent değerlendirmesinde bugün tartışılması gereken sorunun Avrupa halklarının geleceği olması gerektiğinin altını çizerken, anti-emperyalist anti-kapitalist yeni bir sözleşmeye ihtiyaç olduğunu, bu sözleşmenin de ancak halkların birleşik mücadelesiyle şekillenebileceğini sözlerine ekledi. Bu mücadeleye dair atılamayan her adımın kıtada ırkçı, faşist akımları yükselttiğinin altını çizdi.

16-18 Aralık tarihlerinde 5. Kongresini gerçekleştirecek olan ASP, kongreye doğru çalışma gruplarının da raporlarıyla siyasi durum değerlendirmelerini bu anlayış doğrultusunda hazırlayacaklarını, kongre sonrası için daha geniş bir mücadele zeminini oluşturma çabalarına hız vereceklerini, kongrenin bu anlamda bir manifesto olarak yer almasını hedeflediklerini belirtti.

atilmayan-her-adim-fasistleri-guclendiriyor-156791-1.

*****

Irak’ın sorumlusu AB ve NATO liderleri

ASP, IŞİD’in Bağdat’ta gerçekleştirdiği ve çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği saldırılara ilişkin de bir açıklama yaptı. Saldırılarda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileyen ASP, patlamada üyelerini kaybeden Irak Komünist Partisi’ne de dayanışma mesajı gönderdi.

Irak’ın bugün içinde bulunduğu yıkımın sorumlusunun NATO, ABD ve AB ülkelerinin liderleri olduğunu söyleyen ASP, özellikle Eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, Eski ABD Başkanı George Bush, Eski Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Eski İspanya Başbakanı José Maria Aznar’ı suçladı. Bu isimler, 2003’teki Irak İşgali’ni desteklemişti. ASP açıklamasına şöyle devam etti:

“Irak, emperyalist politikalar nedeniyle terörizm, yolsuzluk ve kaos batağına itilmiş, bu bataktan çıkış kasıtlı olarak zorlaştırılmıştır. Avrupa Solu, yaralılara şifa dilerken bu durumun sorumlusu olan Batılı liderlerin yargılanmasını talep ediyor”.