Geçen haftalarda polis yasasına yönelik tepkilerle gündeme gelen Yunanistan’da bir gence yönelik polis şiddetinin ortaya çıkması, halkın öfkesini artırdı. Atina sokaklarında başlayan protestolar isyana dönüştü.

Atina’da direniş

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yunanistan'da sağcı Yeni Demokrasi (ND) iktidarının yurttaşlara yönelik baskıcı politikalarına öfke sokakları doldurdu. Atina’da polisin bir gence yönelik şiddet görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması, ülkede infial yarattı. Videoda polisin çığlık atarak yardım isteyen bir genci sert bir şekilde copladığı görülürken söz konusu olaya tepki, kentlerde kitlesel eylemlere dönüştü. Atina'da Nea Smirni Meydanı’ndaki konuşmalarda, son günlerde artan polis şiddetinin istisna değil hükümet politikasından kaynaklandığı vurgulandı.

Polis şiddetine karşı eylemlere sert müdahale uygulandı. Olaylar sırasında polisin birçok noktada göstericilere saldırdığı ve bir kadın gazetecinin polis tarafından şiddete uğradığı görüntülendi. Atina polisi 16 kişinin gözaltına alındığını duyururken, savunmasız genci aralıksız biçimde coplayan polis hakkında da soruşturma başlatıldığı açıklandı. Başbakan Kiryakos Miçotakis “eylemlerin son bulması gerektiğini” savundu. Miçotakis'in “Toplumun bölünmesine hizmet eden teröre izin verilmeyeceği” ifadelerini kullanması eylemcilere yönelik şiddetin süreceğinin işareti olarak yorumlandı.

SYRIZA, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ve mitinge katılım çağrısı yapan tüm kuruluş ve örgütler olaylardan hükümetin sorumlu olduğunu açıkladı. Eski Ekonomi Bakanı Yanis Varufakis’in kurduğu MERA 25 partisinden de “Rüzgâr eken kasırga biçer” açıklaması geldi.

KAMPÜS POLİSİNE TEPKİ

Ülkede en son üniversite öğrencileri hükümetin 'kampüs polisi' tasarısını protesto etmek için sokağa çıkmıştı. Söz konusu yasa tasarısı, üniversitelerde kampüs alanlarına polis kontrol noktası kurulmasını ve yüksek öğretime kabul sistemindeki değişiklikleri içeriyor. Öğrenciler ise tasarının demokratik olmadığını savunuyor. Eğitim Bakanı Niki Kerameus "Üniversitelerde on yıllardır süren kanunsuzluğu ve korku atmosferini bir kerede ve tamamen bitirmenin zamanı geldi" diyerek tasarıyı savunması tepki çekmişti. Öte yandan Yunanistan hükümetinin dokuz ay olan askerlik süresini 12 aya çıkarması da güvenlik politikalarına ağırlık verilmesi gerekçesiyle eleştirilmişti.