Türkiye'nin Libya ile imzaladığı sınır anlaşmasına karşı çıkan Atina'dan tepkiler sürüyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, "Anlaşmanın hukuki bir karşılığı yok" derken, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Pontus soykırımını uluslararası kamuoyunun gündemine getireceğiz" dedi

Atina'dan Ankara'ya anlaşma tehdidi: Pontus Soykırımını gündemine getireceğiz

POLİTİKA SERVİSİ

Türkiye ile Libya arasında imzalanan sınır anlaşmasının yankıları sürerken, anlaşmaya karşı çıkan Atina ve Ankara arasında gerilim tırmanıyor. Girişimin yasadışı olduğunu savunan Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, hukuki bir karşılığının da bulunmadığını açıkladı.

Ankara'nın 'bölgesel liderlik için saldırgan' politika yürüttüğünü aktaran Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise "Pontus soykırımını uluslararası kamuoyunun gündemine getireceğiz" dedi.
Türkiye ile anlaşma yapan Libya'nın Atina büyükelçisini sınır dışı etme kararı alan Yunanistan, Ankara'ya tepkisini sürdürüyor.

Yazılı açıklama yapan Yunan Dışişleri, Türkiye ile Trablus'taki Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin imzaladığı 'Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın' yasa dışı olduğunu ve hukuki gücü bulunmadığını belirtti.


'Girişimi kınıyoruz'

Bakanlık, "Anlaşma yoluyla deniz yetki alanlarını sınırlandırma girişiminin koordinatlarının yayınlanması, Uluslararası Deniz Hukuku ile Yunanistan ve diğer ülkelerin egemenlik haklarının ciddi şekilde ihlal edildiğini doğruluyor" dedi. Mutabakat muhtırasının Türkiye'nin ikili ve bölgesel düzeyde gerilim istediğini gösterdiğini kaydeden Yunan Dışişleri, bu girişimi kınadıklarını vurguladı.

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Miçotakis, "Pontus soykırımı, modern Yunan tarihinde trajik bir fasıl ve içinde dünyanın her yerinde bu tür olayların tekrarlanmaması için gerekli dersleri barındırıyor” ifadelerini kullandı. Uluslararası soykırım suçlarıyla ilgili Atina'da düzenlenen bir toplantıda konuşan Miçotakis, tarihteki soykırım suçlarının ilerde tekrarlanmaması için önemli dersler çıkarılması gerektiğini belirterek, Avrupa Parlamentosu aracığıyla, İsrail ve Ermenistan ile işbirliğiyle “Pontus soykırımını” uluslararası kamuoyunun gündemine getireceği taahhüdünde bulundu.

Saldırganlık suçlaması

Yunanistan Haber Ajansı'na (ANA) göre, konuşmasında Türkiye’ye sert eleştireler yönelten Miçotakis, Ankara’yı, “geniş bir bölgede alışılmamış bir bölgesel liderlik için saldırgan tavır içine girmekle” suçladı. Türkiye ve Libya arasında yapılan anlaşma ile Doğu Akdeniz’deki gelişmelere atıfta bulunan Miçotakis, “İlk defa fırtınalarla karşılaşmayan Yunanistan her seferinde zorlukları dirençle atlatıp, sakin denizlere geri dönmesini başardı” ifadesini kullandı. Miçotakis, gelecek hafta parlamentoda grubu bulunan siyasi partilerle kapalı oturumda bu konularla ilgili hükümetin bilgi vereceğini söyledi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.