Ankara Tabip Odası düzenlediği basın açıklamasında, tam kapanma kararlarının bilimsellikten uzak ve başarısız pandemi yönetiminin devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Açıklamada, “Zorunlu iş kolları dışında olan tüm çalışanlarını kapsayacak şekilde çarklar durmalı, bu alanlarda çalışan tüm çalışanlara ve esnafa mali destek sağlanmalıdır” da denildi.

ATO: Kapanma kararları başarısız pandemi yönetiminin devamı niteliğinde

Haber Merkezi

Ankara Tabip Odası (ATO), düzenlediği basın açıklamasında, tam kapanma kararlarının; şeffaf olmayan, bilimsellikten uzak ve başarısız pandemi yönetiminin devamı niteliğinde olduğunu belirtti. Düzenlenen basın açıklamasına ATO Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Ayşe Uğurlu, Dr. Ümit Yaşar Öztoprak ve Dr. Laleş Tunç katıldı.

Açıklamadan önce söz alan Dr. Ayşe Uğurlu 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasındaki uygulamanın tam kapanma değil kısmi kapanma olduğunu belirterek bu durumu şöyle açıkladı: “Üretim alanları, fabrikalar ve inşaat sektörünün çalışmaya devam ettiği bir uygulamayı görüyoruz. Buralarda yan yana, kişisel koruyucu ekipman eksikliği yaşayarak çalışan kişiler evlerine gittiklerinde hane halkına bulaştırıcılıkları devam edecektir. Doğru filyasyon, yaygın test, pozitif tanılı kişilerin uygun koşullarda izolasyonu, güvenli iş yerleri ve etkin aşı uygulamalarının olduğu bir pandemi mücadelesi istiyoruz”
Açıklamayı okuyan Dr. Ümit Yaşar Öztoprak pandemi önlemlerinin bilimsellikten uzak olduğunu belirterek topluma yeni sorumluluklar bindirildiğini ve zorlu yaptırımlar uygulandığını vurguladı. Yaşamak için çalışmak zorunda olan insanlara sosyal destek verilmemesini eleştiren Dr. Öztoprak sermaye birikimi için işçilerin de çalışmak zorunda bırakıldıklarını ifade etti.

MALİ ÖNLEMLER BİR AN ÖNCE AÇIKLANMALI

Eşitsizlikleri azaltacak mali önlemlerin bir an önce açıklanması gerektiğinin altını çizen Dr. Ümit Yaşar Öztoprak “Tüm çalışanları ve esnafı kapsayan mali destek olmadan alınan her kısıtlama kararı toplumdaki eşitsizlikleri artıracaktır. Zorunlu iş kolları dışında olan tüm çalışanlarını kapsayacak şekilde çarklar durmalı, bu alanlarda çalışan tüm çalışanlara ve esnafa mali destek sağlanmalıdır” diye konuştu.

“Tam Kapanma” adı altında alınan kararların Covid-19 pandemi mücadelesiyle ilgili olmadığını, gelecek turizm sezonuna hazırlık amacıyla yapıldığını kaydeden Dr. Öztoprak “Parklar bahçeler gibi kamusal sosyal alanlarını da kapsayan yasaklar bilimsel olarak kabul edilemez. Bu alanlar fiziksel mesafe kuralları uygulandığı sürece vatandaşlara açılmalı, vatandaşların temiz havada sosyalleşmesi sağlanarak hayata izin verilmelidir” dedi.

HER ÜÇ SAĞLIKÇIDAN BİRİ 65 YAŞ ÜZERİNDE

Dr. Ümit Yaşar Öztoprak, Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 65-72 yaş aralığındaki hekimlere yönelik yeniden atama talebinin pandemide kaybedilen her üç sağlık çalışanından birinin 65 yaş üzerinde olduğu değerlendirildiğinde kabul edilemeyecek bir girişim olduğunu vurguladı. Bunun yerine, KHK ile ihraç edilen ve atama bekleyen sağlık emekçilerinin atamasının yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık çalışanlarının beraber yaşadığı ailelerine aşı hakkı hızla sağlanmalıdır diyen Dr. Ümit Yaşar Öztoprak 10 yaş altı çocuğu olan sağlık çalışanı ebeveynlerden en az birinin idari izinli sayılması gerektiğini belirtti.

FİLYASYON EKİPLERİ ARTTIRILMALI

“Salgını epidemiyoloji bilimine uygun olarak yönetin” çağrısıyla Ankara Tabip Odası’nın Pandemi mücadelesindeki önerilerini şu şekilde sıraladı:

-Test pozitifliğinden önceki 3 gün olarak belirlenen temaslı izlemi semptom başlangıcı titizlikle belirlenerek semptom başlangıcından önceki 3 gün olarak belirlenmelidir.
-Yaygın test uygulamaları ile kalabalık kapalı alanlarda çalışanlar taranmalı ve salgın hastanelerde değil sahada karşılanmalıdır.
-Temaslı bildirilmeye dahi tahammülü olmayan günü birlik kazanan, geçimini ancak sağlayan insanlarımız maddi olarak desteklenmelidir.
-Filyasyon ekipleri arttırılarak ekip başına düşen hasta sayısı düşürülmeli ve saptanan temaslıların PCR pozitiflik oranı belirlenmeli ve temaslı belirlenmesi ve izolasyonu için başarı standartları belirlenmelidir.