Sinop NGS için verilen ÇED olumlu kararına karşı açılan davanın karar duruşması bugün görülecek. Avukat Horuş, “Tarihi bir duruşma olacak” dedi.

Atom santralı için karar günü

Gökay BAŞCAN

Sinop Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) çevresel etki değerlendirme (ÇED) iptal davasının karar duruşması bugün Samsun 3.İdare Mahkemesi’nde görülecek. Dava öncesi BirGün’e konuşan Avukat Mehmet Horuş, “Ekoloji mücadelesi için tarihi duruşmalardan biri olacak” derken Sinop Nükleer Karşıtı Platformu (NKP) Dönem Sözcüsü İlker Şahin, “Şu bilinmelidir ki, bizler doğamıza, yarınlarımıza sahip çıkıyoruz ve çıkmaya da devam devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Sinop NGS için Japonya ile Türkiye arasında 3 Mayıs 2013 tarihinde uluslararası anlaşma imzalandı. Projeyi hayata geçirecek olan Japonya’dan Mitsubishi Heavy Industries, Itochu Corp. ve Fransa’dan GDF Suez şirketleri maliyeti üstlendi. Ancak Türkiye, Japonya'nın hazırladığı fizibilite raporunun hem maliyet hem de takvim bakımından başlangıçtaki anlaşma ile uyum içinde olmadığını belirterek, Japonya tarafıyla bu konudaki işbirliğine devam etmeme konusunda mutabık kalındığını açıkladı.

Projeyi hayata geçirecek bir şirket olmamasına rağmen ÇED süreci işletilerek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2019 yılında ÇED olumlu kararı verildi. Bu karara itiraz eden NKP bileşenleri ile çok sayıda demokratik kitle örgütü karara karşı dava açtı.

Ayrı ayrı açılan davalar Samsun 2 ve 3’ncü dairelerinde görüldü. Mahkemeler, bilirkişi incelemesine karar verdi. Geçen haziran ayında bölgede incelemeler yapan heyet, geçen aralık ayında raporunu açıkladı. Bilirkişiler, keşfin ardından hazırladığı raporda, itirazların haklılığını bir kez daha gözler önüne serdi. 15 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, ÇED dosyasının eksiklikler içerdiğine, “Türk Devleti’nin nükleer atıklara ilişkin bir çözüm üretemediğine” dikkat çekildi. Bilirkişiler yer seçiminin hatalı olduğunu, herhangi bir kaza durumunda da tahliye işleminin çok zor olduğunu belirtti. Ayrıca bilirkişiler, ÇED dosyasında, nükleer santralda kullanılacak ve ömürleri 10 yıl olan yakıt çubuklarının ne olacağının belirsiz olduğunu belirtti. “Türk devletinin herhangi bir çözümü olmadığı gibi uzun bir vadede de çözülecek gibi görünmemektedir” ifadelerine yer veren bilirkişiler, İzmir’in Gaziemir ilçesinde yıllardır gömülü olan nükleer yakıt çubuklarının hâlâ bertaraf edilmediğini ve topraktan çıkarılmadığını hatırlattı.

Karar duruşması öncesinde açıklamalarda bulunan davanın avukatı Mehmet Horuş, “Karadenizin öte yakasında devam eden savaşın ve nükleer felaket riskini soluduğumuz koşullarda bir duruşma gerçekleştireceğiz. Ekoloji mücadelesi için tarihi duruşmalardan biri olacak. 15 kişilik bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan 250 sayfalık teknik rapor, davamızın haklılığı ve Sinop ta neden nükleer santral olamayacağını kanıtlayan çok net veriler içeriyor” dedi.

Sinop NKP Sözcüsü İlker Şahin ise tüm yaşam savunucularını duruşmaya çağırdı. “Ortada ÇED var ama ne bir şirket ne de proje yok. Bu ÇED raporu kimler için ne için hazırlandı” diyen Şahin, “1 milyondan fazla ağaç katledildi, İnceburun yarım adası talan edildi. Bunun hesabını kim verecek?" ifadelerini kullandı.