Malatya Arguvan’a gelen avcılarla gerilim yaşayan yöre halkı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrı yaptı: “Kuşları öldürünce çekirgeler, tilkiyi vurunca fareler çoğalıyor. Avcılık katliamdır. Avcılık tarıma da zarar veriyor”.

Avcılık spor değil katliamdır!
Fotoğraf: AA

İlayda KAYA

Malatya’nın Arguvan ilçesindeki bölgenin avcılığa açılmasına karşı yurttaşların tepkisi sürüyor. Koyuncu Mahallesi’nde yaşayanlarla avcılar arasında geçen hafta yaşanan ve polisin müdahale ettiği tartışma sonrası yöre halkı, avcılığın yasaklanmasını istedi. Yurttaşlar, Arguvan’ın, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından genel avlak olarak kabul edilmesini de eleştirdi. Bölge halkının geçimini tarım, hayvancılık ve arıcılıkla sağladığını anımsatan Arguvan ve Köyleri Doğal Hayatı Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Ali Kaya, “Avcılar keklik, tavşan başta olmak üzere farklı türlerde hayvanları öldürüyor. Geçen hafta gelen avcılara karşı çıktık. ‘Bakanlık bize izin veriyor’ dediler. Aramızda arbede yaşandı, şikâyetçi olduk. Tarlalarımıza zarar verilmesin istiyoruz. Avcılar daha kalabalık bir ekiple yeniden geleceklerini söyleyerek bizi tehdit etti. Tarım ve hayvancılığıyla ünlü bir ilçeyiz. Avcılık devam ederse çekirge, kene ortalığı sarar ve mahsulümüz elden gider. Tarım Bakanlığı’nın konuyla ilgilenmesin istiyoruz" dedi.

AVCILIĞI YASAKLAYIN

27 senedir tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir yurttaş da “Avcılık spor değil, katliamdır. Kuşu tilkiyi öldürüyorlar. Halbuki her hayvan doğanın döngüsünü sağlıyor. Bir tilki günde yaklaşık 20 tane fare yiyor. Tilkiyi öldürdüklerinde fareler burayı istila ediyor, sistem bozuluyor. Daha önce dağ keçilerini de avlıyorlardı. Bu bölgelerde avcılık yasaklanmalı. Yetkililere bu konuda çağrı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.