Zaten krizde olan AVM’lere bir darbe de salgın vurdu. Mağaza sahipleri şimdi kirasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Ünlü markaların da durumu farklı değil

AVM esnafı mal sahiplerinin insafına kalmış durumda

Ülkede son 2 yıldır yaşanan ekonomik bunalım nedeniyle zor günler geçiren AVM’ler şimdi de salgının pençesinde. AVM’lerde mağazası bulunanlar kirayı nasıl ödeyeceklerinin derdine düştü.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel salgınının ekonomiye ve perakende ticarete vereceği hasarı en aza indirmek için çek borçlularına kolaylık istediklerini söyledi. Öncel, yaptığı açıklamada “AVM sahiplerinin bir kısmı bu süreçte olumlu bir tavır takınarak mağazaları işleten esnaftan kira istemiyor, bir kısmı ise banka borçlarını da gerekçe göstererek esnafın ensesine yapışmış vaziyette. Esnaf ise “devlet nerede” diye soruyor”

Öncel, BMD üyesi 384 markanın büyük bölümünün, çalışanların ve halkın sağlığını korumak için AVM ve caddelerdeki mağazalarını kapattığını söyledi. “Ay başında personel maaşı ödemelerinin yanı sıra markalarımızın önüne kira ve genel gider faturaları gelecek” diyen BMD Başkanı Sinan Öncel sözlerini şöyle sürdürdü: “Vadesi gelen çeklerin ödenmesi gerekecek. Caddelerdeki birçok mağaza sahibi ile bazı AVM yönetimlerinden çok olumlu yaklaşım gördük. İki haftadır bizi arayarak ‘2 ay boyunca kira almayacağız, rahat olun’ diyen mağaza sahipleri var. Olumlu yaklaşım gösteren mağaza sahiplerine ve AVM yönetimlerine teşekkür ediyoruz. Biz Türkiye’deki 436 AVM’yi yönetenlerin tamamından 10 Mart 2020’den itibaren salgın tehdidi geçene kadar kira ve genel gider almayacağız şeklinde bir açıklama yapmalarını ve perakendecileri rahatlatmalarını bekliyoruz.”

VADELİ ÇEKLER KORKULU RÜYA

Ülke ekonomisindeki çarpıklığın göstergelerinden biri de vadeli çekler. Zira normal şartlarda bir ödeme aracı olan çekler Türkiye’de bir borçlanma aracına dönmüş durumda. Piyasada senetlerin bir hükmü kalmayınca esnaf kendi arasında ileri vadeye çek keserek iş yapıyor. Ancak vade geldiğinde çek ödenmezse caza kanunu gereği esnaf hapse düşüyor. Bu sürecin en ağır yükü de vadeli çeki karşılıksız çıkan esnafın sırtına biniyor. BMD Başkanı Öncel yazılı açıklamasında konuya ilişkin şu uyarıları yaptı; “Çek ödemeleri de bu süreçte markalarımız için çok büyük bir sıkıntı kaynağı olmaya başladı. Biz vadesi gelen çeklerin hacminin piyasanın kendi kendini düzenleyeceği’ boyutun çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bankalardan kullandıracakları krediler konusunda hızlı hareket etmelerini ve piyasanın acil taleplerini karşılayacak adımları ivedilikle atmalarını talep ediyoruz. Burada Kredi Garanti Fonu’nun göstereceği çok hızlı reaksiyonun piyasayı büyük ölçüde rahatlatacağının önemle altını çizmek istiyorum”

Sinan Öncel, en az 200 AVM’nin, kilitli mağazalardan kira ve genel gider alabilmek için resmi kapama kararını açıklamadığını da belirtti. Salgının zengin-yoksul, yaşlı-genç demeden herkesi eşit noktaya getirdiğini aktaran Öncel, “Halk ozanının, ‘dünya kadar malın olsa ne fayda’ dizesinde anlamını bulan günlerden geçiyoruz. Kimsenin bugünleri film gibi izleme lüksü yok. Bizim çalışanlarımıza, yıllardır kira ödediğimiz AVM ve dükkan sahiplerinin bize, bankaların ise hem bize hem de AVM sahiplerine karşı sorumlulukları var. Herkesin sorumluluğunu yerine getirmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.