İstanbul Esenyurt’taki Marmara Park AVM inşaatında 11 işçinin çadırlarda yanarak can verdiği iş cinayetine ilişkin davadan da adalet çıkmadı. Asıl sorumlular ceza almadı. Aileler tepkili

AVM inşaatında iş cinayetinde sorumlular ceza almadı: İşçiye adalet yok!

İDİL DALLI

İstanbul Esenyurt’ta Marmara Park AVM şantiyesinde üç yıl önce yaşanan, 11 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin dava dün sonuçlandı. 13 sanığın yargılandığı davada mahkeme, dört sanığı 10’ar yıl, iki sanığı 6’şar yıl, bir sanığı da 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Altı sanık ise beraat etti. Aileler karara tepki gösterdi.

‘HEPSİ HESAP VERSİN!'
Bakırköy 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 17’nci duruşması öncesi adliye önünde açıklama yapan işçi aileleri, bir kez daha adalet taleplerini dile getirdi. Yangında yaşamını yitiren işçilerden Barış Kıyak’ın kardeşi Damla Kıyak, “3 yıldır adil bir yargılamanın gerçekleşmesi ve bütün sorumluların yargılanması için çabalıyoruz. Yangının meydana gelmesinde ECE, Marmara Park AVM, Kayı İnşaat, KALDEM ve diğer işverenler, bu işyerlerinin denetiminden sorumlu olan bütün kurum ve kişiler birinci dereceden sorumludur. Eksiksiz tüm sorumlular yargılanmalıdır” dedi.

6 SANIĞA BERAAT
Duruşmada ailelerin gönüllü avukatlarından Gökhan Küçük, Kayı İnşaat ve Marmara Park yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması ve sanıkların en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini belirtti. Av. Berrin Demir ise “Çadırda yangın çıkacağı daha önce tespit edildiğinden sanıkların olası kasıtla cezalandırılmalarına karar verilmesini talep ediyorum” diye konuştu. Sanıklar ise beraatlerini talep etti.

Mahkeme heyeti, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma”, “taksirle yangına sebebiyet verme” suçlamasıyla tutuksuz yargılanan Marmara Park AVM, KALDEM ve Kayı İnşaat yöneticileri Kaan Akarsu, Sezgin Atalay, Süleyman Aslan, Arif Korkmaz, Erdal Gümüş ve Andreas Micheal Hohlmann’ın beraatine karar verdi.

Mahkeme, KALDEM İnşaat’ın ortakları Mehmet Altun, Abdullah Altun, Kadir Altun ve elektrik teknisyeni Şaban Bakırcı’yı “taksirle 11 kişinin ölümüne sebep oldukları” gerekçesiyle 10’ar yıl; KALDEM’in iş güvenliği sorumluları Cem Yıllar ve Ömer Faruk Yılmaz’ı aynı suçtan altışar yıl, TAPAS İnşaat’ın iş güvenliği sorumlusu Hikmet Tezcan’ı ise beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

AİLELERDEN TEPKİ
Adalet Arayan İşçi Aileleri, duruşma sonrası bir kez daha basın açıklaması yaparak karara tepki gösterdi. İşçi yakınları, üç yıldır mücadele ederek bekledikleri kararın bu olmadığını ifade etti. Yangında eşini kaybeden Selma Yağan, işçilerin naylon çadırlara sarılarak göz göre yakıldığını belirterek “İstediğimiz şekilde sonuç alamadık. Tutuklanması gereken kişileri sanık sandalyesinde göremedik” dedi. Ailelerin avukatları da davada gerçek sorumluların yargılanmadığına dikkat çekerek “Burada ceza alanlar işçilerin naylon çadırlarda kalmalarına karar verenler değil” değerlendirmesinde bulundu.