Salgın, savaş ve ekonomik kriz Avrupa’da aşırı sağa yarıyor. Almanya’da AfD ülkenin ikinci partisi konumuna geldi. İspanya ise temmuzdaki genel seçime yerelde sandıktan güçlü çıkan aşırı sağın gölgesinde gidiyor.

Avrupa aşırı sağa sürükleniyor
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Almanya’da son günlerde yapılan bir kamuoyu araştırması, muhalefetteki aşırı sağcı AfD partisi, iktidardaki üçlü koalisyonun büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) oy oranını geçtiğini ortaya koydu. Anket sonucuna göre AfD’nin oy oranı yüzde 19’a yükseldi, SPD’nin oy oranı ise yüzde 17’ye geriledi.

Haziran ayı başında yapılan bir ankette iki parti de yüzde 18’erlik oy oranıyla ana muhalefet partisi Hristiyan Demokrat Birlik’in (CDU) ardından ikinci sırayı paylaşmıştı. Kamu yayın kurumu ARD’nin araştırmasına göre AfD, geçen aya oranla oylarını bir puan artırarak yüzde 19’a çıkardı.

HIZLA ARTIYOR

Infratest dimap şirketi tarafından yapılan anket, aynı dönemde oy oranı değişmeyen CDU’nun yüzde 29 ile birinci sırada olduğunu ortaya koyuyor. Koalisyon hükümeti ortaklarından Yeşillerin oyu da yüzde 15’te sabit kaldı. Koalisyonun küçük ortağı, liberal Hür Demokrat Parti (FDP) de bir puanlık kayıpla yüzde 6’ya geriledi. Seçim olması halinde oyunu AfD’ye vereceğini söyleyen her üç kişiden ikisi, ülkeye yönelik göçü en önemli sorun olarak değerlendiriyor. Geçen yılın haziran ayından bu yılın mart ayına kadar Almanya’daki sığınma talepleri iki kattan fazla artarak ayda yaklaşık 25 bine ulaştı. Bu, her ay 89 bin kişinin Almanya’da sığınma talebinde bulunduğu 2016’daki göç krizinden daha az olsa da, göçmen konusu tartışmaların ana başlıklarından biri.

DOĞUDA DAHA YÜKSEK

Öte yandan AFD’nin oy oranı doğu Almanya’da bulunan eyaletlerde daha yüksek durumda. Haziran ayı başındaki anketlere göre ülkenin en doğusundaki Saksonya eyaletinde AfD yüzde 32 oy oranına ulaşmış durumda. Bunu yüzde 30 ile Türingya, yüzde 26 ile Saksonya-Anhalt ve yüzde 25 ile Mecklenburg-Batı Pomeranya eyaletleri izliyor. Brandenburg eyaletinde ise yüzde 23,5 oy oranına ulaşmış durumda.

Alman hükümetinin antisemitizmle mücadeleden sorumlu görevlisi Felix Klein, AfD’ye doğu Almanya’daki artan onayla ilgili "Toplumda genel olarak artan memnuniyetsizlik orada (doğuda) batıya oranla daha da güçlü bir şekilde kendini gösteriyor" ifadelerini kullandı.

İSPANYA’DA SAĞ KOALİSYON

 İspanya’da ise 23 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimler öncesinde anketler, ülke demokrasi tarihinde ilk defa aşırı sağın koalisyon ortağı olarak iktidara gelebileceğine işaret ediyor. Sadece 10 yıllık bir geçmişi olan aşırı sağcı Vox partisi 28 Mayıs’ta yapılan yerel seçimler sonunda belediyeler kapsamında ülke genelinde oy oranını 2’ye katlayarak ülkedeki 3’üncü büyük parti konumuna geldi. Yerel yönetimlerdeki temsilci sayısını 500’den 1700’e yükseltti.

Ülkede, sağın en büyük partisi olan ve şu anda mecliste ana muhalefette bulunan Halk Partisi (PP), 2022’de ilk kez Castilla y Leon özerk yönetim hükümetinde yaptığı Vox ile koalisyon hükümeti işbirliğini, son yerel seçimlerin ardından Valensiya özerk yönetiminde de yapmak zorunda kaldı.

Anketler, yerel yönetimlerde başlayan PP-Vox işbirliğinin 23 Temmuz’da yapılacak erken genel seçimler sonrasında olası bir koalisyon hükümetine de etki edebileceğini gösteriyor. PP lideri, gazetecilere yaptığı açıklamalarda, 23 Temmuz için "İspanya’da siyasi bir değişim olması çok büyük olasılık" dedi. Vox lideri Santiago Abascal ise genel seçimlerde partisinin "belirleyici olacağını" vurgulayarak, seçim sonuçlarına göre PP’ye olası bir desteğin koalisyon ortağı şeklinde olacağının sürekli altını çiziyor.