Avrupa Birliği, koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı mücadele edebilmek için 500 milyar Euro’luk bir yardım paketi üzerine tartışıyor

Avrupa Birliği 500 milyar Euro’luk yardım paketini tartışıyor


Euro Bölgesi Maliye Bakanları’nın, Salı akşamı bir araya gelerek gerçekleştirdiği 16 saatlik toplantının ardından bir sonuç çıkmamıştı. Bakanlar, Perşembe günü yardım paketini görüşmek için tekrar buluşacaklar.

Konuya dair Almanya Federal Ekonomik İşler ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, “Perşembe günü gerçekleşecek olan Euro Grubu Maliye Bakanları buluşmasında 500 milyar Euro’luk koronavirüs ekonomik kurtarma paketi üzerinde ilerleme kaydedileceğini bekliyorum” dedi.

Almanya Deutschlandfunk radyosuna konuşan Altmaier, “500 milyar Euro gibi bir rakam üzerine konuşma kararı almamız önemli. Bu gerçekten, özellikle İspanya ve İtalya gibi virüsten sert bir şekilde etkilenen bir çok insana yardım edebileceğimiz, büyük miktarda bir para.

Almanya Ekonomi Bakanı Olaf Scholz ve Fransa Ekonmi Bakanı Bruno Le Maire’e, bu konuyuileri taşıyabilecekleri ve birlikte çalışabilecekleri konusunda güveniyorum” ifadelerini kullandı.

16 SAAT SÜREN TOPLANTIDA BİR ANLAŞMA ÇIKMAMIŞTI

Videokonferans yöntemiyle Salı akşamı 16:30'da toplanan Euro Grubu Maliye Bakanları, sabah saat 08.00'e kadar, AB'nin ortak bir çözüm bulma kapasitesine sahip olduğunu göstermek için çaba gösterdi. Ancak 16 saat süren kriz toplantısında bir uzlaşmaya varılamadı.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, toplantının ardından Twitter üzerinden paylaştığı mesajında, hayal kırıklığını dile getirerek, "On altı saat süren müzakerelere rağmen, Corona virüsü krizine verilecek ekonomik tepki konusunda Euro Grubu olarak anlaşmaya varamadık. Yarın tekrar başlayacağız. İddialı bir uzlaşmaya varmak için tüm Avrupa devletlerini, olağanüstü zorlukların bize yüklediği sorumluluk seviyesinde olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Alman Bakan Scholz da, Twitter'dan, "Bruno Le Maire ile Euro bölgesindeki tüm ülkeleri, bu zor mali soruları çözmeyi reddetmemeye ve iyi bir uzlaşmaya olanak sağlamaya çağırıyorum" mesajını paylaştı.

Reuters, Amerikanın Sesi