Avrupa Birliği’ne girme hayalleri ‘suya düştü’

HABER MERKEZİ

AB ile ilişkilerde duraklamadan fazlasının yaşandığını söyleyen Avrupa Birliği’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini sürecin suya düştüğünü söyledi.

Avrupa Komisyonu 19 Ekim’de aday ve potansiyel aday ülkeler hakkındaki raporlarını açıkladı. Türkiye raporunda müzakerelerin durma noktasına geldiği kaydedildi.

Türkiye’de demokrasinin ciddi zararlar aldığına ve işlevsiz hale geldiğine dikkat çekilen raporda, işinsanı Osman Kavala ve HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın AİHM kararlarına rağmen hapiste tutulmaya devam ettiği de yer aldı. VOA Türkçe, olasılıkları Avrupa Birliği’nin eski Ankara Büyükelçisi Marc Pierini ile konuştu. Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Carnegie Vakfı’nda Türkiye üzerine araştırmalar yapan Marc Pierini, 10 büyükelçi meselesinin yapay bir kriz olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim amaçlı popülist milliyetçi bir siyaset izlediğini savundu.

Avrupa Birliği için meselenin sadece Osman Kavala’nın serbest bırakılması olmadığını da dile getiren Büyükelçi Pierini, Türkiye’de medyanın kontrol, yargının etki altında olduğunu, sivil toplumun taciz edildiğini söyledi ve AB’ye katılma sürecinin esasen “suya düştüğünü” kaydetti.