Avrupa ülkeleri iklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olan kömürlü termik santrallara geri dönerken AB, fosil yakıtlı araç satışını bitirecek iklim paketinde anlaştı.

Avrupa Birliği’nin ikiyüzlülüğü
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Avrupa Birliği ülkeleri ikiyüzlü siyasetlerini sürdürmeye devam ediyor. ‘İklim kriziyle mücadele’ kapsamında 27 AB üyesi ülkenin çevre bakanları önümüzdeki on yıl içinde emisyonların azaltılması için yeni iklim paketin de anlaşırken ülkeler bir bir kömüre dönüyor. Hazırlanan yeni iklim paketinde anlaşan ülkeler 2035 yılından itibaren yeni fosil yakıtlı araç satışı aşamalı olarak bitirilmesi ve yoksul vatandaşları karbon dioksit salkımının maliyetlerinden korumak amacıyla 59 milyar euroluk fon oluşturulması kararı aldı.

İklim krizinin ve hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden birinin kömürlü termik santrallar olması nedeniyle, santralları kapatma sözü veren Avrupa ülkeleri sözlerinden caymaya başladı.

FRANSA KİLİDİ AÇTI

Daha önce kömürlü termik santrallarını 2022’de kapatmayı planladığını açıklayan Fransa hükümeti de Ukrayna’daki savaşı bahane sundu. Fransa Enerji Bakanlığı önceki gün, “Ukrayna’daki gelişmeler ve enerji pazarındaki gerilim” yüzünden ülkenin doğusundaki Moselle kentindeki kömürle elektrik üreten Saint-Avold santralına gelecek kış yeniden devreye sokmayı planladığını duyurdu.

MEVZUAT PARLAMENTODA

Almanya Ekonomi Bakanlığı ise gaz arzının kritik seviyelere gerilemesi durumunda kömür enerjisi ile çalışan santralların kullanıma açılmasının kapasiteyi 10 gigawatt artırılabileceği ifade edildi. Bu girişim kapsamında bir mevzuat 8 Temmuz'da parlamentoya sunulacak.

Avusturya merkezli enerji şirketi Verbund ve hükümet de Rusya'dan doğalgaz sevkiyatlarının kısıtlanmasının bir enerji krizine sebebiyet vermesi durumunda doğalgaz ile çalışan santrallardan birinde kömür kullanarak elektrik üretimine geçilmesi konusunda mutabakat sağladı.