AB, İngiltere ile ticaret anlaşması imzaladı. AB ile varılan ticaret anlaşmasını yasaya dönüştürecek tasarının İşçi Partisinin de desteğiyle hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarasında rahatça geçmesi bekleniyor.

Avrupa Birliği ve İngiltere arasında Brexit  sonrası ticaret anlaşması imzalandı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, İngiltere ile Brexit sonrası dönemde ticari ilişkileri belirleyecek anlaşmayı imzaladı.​

DHA'da yer alan habere göre, Belçika'nın başkenti Brüksel'de AB-Birleşik Krallık Ticaret ve İşbirliği Anlaşması'nın resmi imza töreni gerçekleştirildi. Anlaşmayı, AB tarafını temsilen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen imzaladı. Islak imzalı anlaşmanın bugün Londra'ya ulaştırılması ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından da imzalanması bekleniyor. Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onayı henüz alınmayan anlaşmanın 1 Ocak'ta geçici olarak yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

MİCHEL: ADİL VE DENGELİ BİR ANLAŞMA

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, konuyla ilgli yaptığı açıklamada, "Bugün imzaladığımız anlaşma, Avrupa Birliği'nin benzeri görülmemiş bir birlik sergilediği aylar süren yoğun müzakerelerin sonucudur" dedi. Michel, “Avrupa Birliği'nin temel çıkarlarını tamamen koruyan, vatandaşlar ve şirketler için istikrar ve öngörülebilirlik yaratan adil ve dengeli bir anlaşmadır” ifadelerini kullandı.

BREXIT SÜRECİ

İngiltere'de Haziran 2016'da yapılan AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

AB'den resmen 31 Ocak'ta ayrılan ancak geçiş süreci nedeniyle AB hükümlerine uymaya devam etmek zorunda kalan İngiltere, Brüksel ile başta ticaret olmak üzere ikili ilişkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyordu.

AB ile İngiltere arasındaki müzakerelerde "adil rekabetin sağlanması", "ticari anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği" ve "balıkçılık" gibi sorunlu konular, en zor başlıklar olarak öne çıkmıştı.

Anlaşmaya varılamaması halinde iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, 31 Aralık sonrasında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına göre yapılacaktı. Bu tarihe kadar olan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı kalmayı sürdürüyordu.