Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş nedeniyle ortaya çıkan tedarik endişesi, Avrupa'da doğalgaz fiyatlarında yeni rekoru beraberinde getirdi. Avrupa'da bin metreküp doğalgaz fiyatı bugün 3 bin 725 doları aştı. Savaş öncesi bu fiyat 850 dolar civarında idi. Öte yandan Türkiye'deki spot fiyatların da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla artması bekleniyor.

Avrupa’da bin metreküp doğalgaz fiyatı 3 bin doları aştı

ABD'nin Rusya petrolüne ambargo uygulanmasına yönelik hazırlıkları enerji piyasasına vurulan son darbe oldu. Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı tedarik endişeleri dolayısıyla bir süredir yükselmekte olan Avrupa doğalgaz fiyatları ambargo planlarına ilişkin haber akışının etkisiyle yüzde 17'ye varan yükselişle yeni rekor seviyeye çıktı. Savaş öncesinde 850 dolar civarında olan Avrupa'da bin metreküp doğalgaz fiyatı bugün 3 bin 725 doları aştı.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de işlem gören nisan vadeli kontratların fiyatı cuma gününü megavatsaat başına 192,5 avrodan tamamlamıştı.

Bugün megavatsaat başına 210 avrodan açılan kontratların fiyatı, cuma günkü kapanışa kıyasla yüzde 25,6 yükselerek Türkiye saatiyle 10.30'da megavatsaat başına 242 avroya çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetimi ile müttefiklerinin Rus petrolüne yönelik ambargoları değerlendirdiğini açıklarken, son dönemde savaşın etkisiyle yükselişi ivme kazanan enerji fiyatlarına yönelik endişeler arttı.

Pazar günü (6 Mart) CNN’e konuşan Blinken, “Şu anda, Rus petrolünün ithalatını, küresel piyasalarda uygun miktarda petrol arzının bulunduğu temin edilerek, yasaklamanın yolu konusuna koordineli bir şekilde bakmaları için Avrupalı ​​ortaklarımız ve müttefiklerimizle konuşuyoruz” dedi. Bloomberg'in aktardığına göre, Biden yönetimi Rus petrolünü yasaklama kararını Avrupa’nın katılımı olmadan alabilir.

AB ülkeleri, mevcut durumda doğal gaz ihtiyacının yüzde 40'ını Rusya'dan tedarik ediyor.

TÜRKİYE NASIL ETKİLENECEK?

Türkiye’nin boru hatlarından aldığı doğalgazın önemli bölümü petrol fiyatlarına endeksli. Söz konusu fiyatlar Brent petrolün son 9 aylık ortalama fiyatına göre 3 ayda bir güncelleniyor. Bu nedenle Avrupa’daki spot doğalgaz fiyatlarındaki değişimler, uzun dönemli kontratları doğrudan etkilemiyor.

Ancak Türkiye spot fiyatlarla da boru gazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alıyor. Bu fiyatların da Avrupa fiyatlarına paralel olarak hızla artması bekleniyor. Enerji sektörü kaynakları, Türkiye'nin şu an doğazgazda ithalat maliyetinin bin metreküp için ortalama 700 dolar civarında olduğunu tahmin ediyor. Boru gazında ortalama 310 dolar olan maliyet, spot LNG ile birlikte ortalamada 700 dolara yükseliyor.