Avrupa’da devasa tatbikatla gözdağı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin Avrupa’daki son 25 yılın en büyük tatbikatı olan “Defender Europe” dün Estonya’da başladı. Estonya Genelkurmay Başkanlığı, ABD’nin Avrupa’daki “Defender Europe” tatbikat serisinin Estonya ayağı “Swift Response” tatbikatının başladığını ilan etti. Swift Response, ABD’nin 16 Avrupa ülkesinde 28 bin askerin katılımıyla gerçekleştireceği son 25 yılın en büyük tatbikatı Defender Europe’un ilk ayağı olma özelliğini taşırken bu tatbikatın Rusya’ya açık bir mesaj olduğu kaydedildi. ABD Savunma Bakanlığı’na göre tatbikat, Avrupa, Asya ve Afrika’yı birbirine bağlayan önemli kara ve deniz rotalarını kullanmayı amaçlıyor. Söz konusu tatbikat kapsamında II. Dünya Savaşı’ndan itibaren en yüksek sayıda ABD askeri Avrupa’ya ayak basmış olacak.

GÜÇ PEKİŞTİRİYORLAR

Reuters’ın haberine göre, tatbikata katılan ABD’li tuğgeneral Christopher Norrie, “Avrupa’da topçu tatbikatları NATO’nun Balkanlar ve Karadeniz bölgesindeki düşmanlarına caydırıcı mesaj göndermek amacıyla başlatıldı” açıklaması yaptı. Norrie, Karadeniz’in ABD ve NATO’nun denizcilik ve askeri operasyonları için kilit önemini vurguladı. ABD’li askeri yetkili “NATO’nun doğu kanadının ve bölgedeki egemen ulusların güvenliği, bizim potansiyel düşmanları caydırma yeteneğimize bağlıdır” dedi. Estonya Genelkurmay Başkanlığı da bugün ABD 82’nci Hava İndirme Tümeni askerlerinin ülkenin Yarvas bölgesindeki Nurmsi havalimanına çıkarma operasyonu gerçekleştireceğini aktardı. Tatbikat 14 Mayıs’a kadar sürecek.

5 BİN KİŞİLİK ORDU

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin savunma bakanları dünkü Brüksel toplantısında 5 bin askerden oluşan ortak bir güç oluşturma önerisini görüştü. AFP’nin haberine göre, kriz bölgelerinde hızlı müdahale ve konuşlanma kapasitesine sahip bir askeri güç oluşturma planı, AB’nin askeri yeteneklerini güçlendirmeyi hedefliyor. İsmi açıklanmayan üst düzey AB’li yetkili, “Güvenilir bir güvenlik sağlayıcısı olmak istiyorsak böyle bir hızlı mukabele kuvveti kabiliyetine sahip olmamız gerekiyor. Bir hava kuvvetine ve muhtemelen bir deniz bileşenine ek olarak 5 bin askere ortak eğitim verip veremeyeceğimizi bulmaya çalışıyoruz” dedi. AB’li yetkiliye göre, öneriyi destekleyen 14 üye ülke Avusturya, Belçika, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Yunanistan, Fransa, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya ve İspanya. AB, 2007’de 5 bin askerden oluşan muharebe grupları oluşturmuş ancak mali anlaşmazlıklar nedeniyle konuşlandıramamıştı.