Avrupa’da çalışanlar, enflasyon artışı, emekçinin uğradığı hak kayıpları ve hükümetlerin politikalarına karşı ayakta. İngiltere’den Yunanistan’a birçok ülkede, çiftçiden demiryolu işçisine farklı kesimler greve, eyleme gitti.

Avrupa’da eylem mevsimi
Hollanda’da çiftçiler hükümetin tarım politikalarını, ‘‘Çiftçi yoksa gıda da yok’’ sloganlarıyla protesto etti. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

İngiltere'de, Demiryolu, Denizyolu ve Ulaştırma (RMT) Sendikasının başlattığı grev nedeniyle tüm ülkede ulaşım durma noktasına geldi. Son 30 yılın en büyük grevi olarak değerlendirilen eyleme 40 binden fazla işçi katılıyor. Sendika, artan enflasyon karşısında yüzde 7'lik zam isterken, hükümet yüzde 3 öneriyor. Ülkede enflasyonun sonbaharda yüzde 11'i bulması bekleniyor.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, BBC'ye yaptığı açıklamada, acil durum kabinesinin (Cobra) grev nedeniyle toplanacağını duyurdu. Ülkede, perşembe ve cumartesi günleri de grev yapılması planlanıyor.İngiltere’de enflasyonun 40 yılın en yüksek seviyelerine yükselmesi ile birlikte alım gücünün baskılanması nedeniyle işçilerin grevlerinin yaygınlaşabileceği belirtiliyor. İngiltere’de tüketici enflasyonu (TÜFE) mayısta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,1 oldu.

Bu verilerle birlikte yıllık bazda son 40 yılın en yüksek enflasyonu kaydedilmiş oldu. Enflasyondaki artış büyük ölçüde gıda ve alkolsüz içecekler, ulaşım, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlardaki fiyat artışlarından kaynaklandı.

ÇİFTÇİ YOKSA GIDA YOK

AA'nın haberine göre Hollanda'da ise farklı kentlerden binlerce çiftçi, hükümetin tarım ve çevre politikalarını protesto için ülkenin Gelderland bölgesindeki Stroe köyünde toplandı. Çeşitli kurumların birlikte organize ettiği protestoya, ülkenin farklı kentlerinden binlerce gösterici, yüzlerce traktör ve tarım araçlarıyla katıldı. Sabahın erken saatlerinde toplanan çiftçiler yüzlerce traktörle otoyollarda yoğunluğa neden olurken, Ulaştırma, Bayındırlık ve Su Yönetimi Bakanlığı Stroe’ye giden A1 otobanındaki yoğunluk sebebiyle otoyol çıkışlarında birtakım önlemler uygulandığını açıkladı.

Çiftçiler, traktörler için belirlenen alana sığmazken, gösterinin yapıldığı yere giden yollarda kilometrelerce kuyruk oluştu. Çevre köylerde yaşayanlara evden çalışılması uyarısında bulunuldu. Toplu taşımaların aksaması sebebiyle binlerce gösterici araç ve bisikletleriyle gösteriye katıldı. Gösterinin bugüne kadar çiftçilerin gerçekleştirdiği protestoların en büyüğü olduğu belirtildi. Yüzlerce traktörün doldurduğu alana sığmayan tarım araçları gösterinin yapıldığı bölgeye yayıldı, çiftçiler alanı tamamen doldurdu.

Hükümetin iklim politikaları kapsamında doğal alanlardaki nitrojen olarak bilinen azot salınımını azaltma politikalarının inek, domuz ve tavuk sayısında getirdiği kısıtlamalar eleştirildi. Göstericiler, "Çiftçiler yoksa gıda da yok", "Gıda güvenliği tüm politikaların önünde" pankartları astı.

Hollanda'da hükümet, yerel mahkemelerin iklim krizi hedeflerinin gerisinde kaldığı gerekçesiyle verdiği ihlal kararlarının ardından ülkenin çoğu bölgesinde emisyon salınımını yüzde 70, bazı bölgelerinde ise yüzde 95 azaltma hedefi koymuştu.

KOMŞU’DA SAĞLIK ÇALIŞANLARI GREVDE

Yunanistan’ın başkenti Atina’da sağlık çalışanları sağlık sistemine ayrılan bütçenin ve personel sayısının artırılması talebiyle greve gitti. Yunanistan Kamu Hastaneleri Çalışanları Federasyonu’nun çağrısıyla sağlık çalışanları, Atina ve çevresinde greve giderken bir grup da Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. Mavili Meydanı’nda başlayan protesto yürüyüşü, Sağlık Bakanlığı önünde tamamlandı. Eylemciler, Bakanlık önünde ektördeki personel sayısının azalışına dikkati çekti ve sağlığa devlet bütçesinden daha büyük pay ayrılmasını talep etti.