Avrupa’ya deniz rotasını kullanarak ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmenlerin sayısı iki kat arttı. Avrupa ülkelerinin göçmen kurtarma gemileri üzerindeki kısıtlamalarının da can kaybını artırdığı belirtildi.

Avrupa, göçmen ölümlerine seyirci

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü’ne (IOM) göre, deniz yoluyla Avrupa’ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmen sayısı, 2020’nin ilk altı ayına kıyasla bu yılın ilk döneminde iki kat arttı. IOM’nin hazırladığı rapora göre, bu yıl ocak ve haziran ayları arasında deniz yoluyla Avrupa’ya gitmeye çalışan en az bin 146 göçmen hayatını kaybetti, bu güzergahı kullanan göçmen sayısı da yüzde 56 arttı.


EN ÖLÜMCÜL ROTA

Libya ile İtalya arasındaki Orta Akdeniz rotasının, 741 can alarak en ölümcül rota olduğu belirtilen raporda, Batı Afrika ve İspanya’nın Kanarya Adaları arasındaki Atlantik Okyanusu’nda en az 250, İspanya’ya giden Batı Akdeniz güzergahında en az 149, Yunanistan’a giden Doğu Akdeniz güzergahında ise en az altı kişinin can verdiği bildirildi. Raporda, birçok gemi enkazının bildirilmediğine ve bazı kazaların tespit edilemediğine dikkat çekilerek, Avrupa’ya giden deniz yollarındaki gerçek ölüm sayısının çok daha yüksek olabileceği aktarıldı.

GEMİLER ALIKONULDU

Raporda insan hakları örgütlerinin, özellikle Orta Akdeniz’de arama ve kurtarma gemilerinin yokluğunun göçmen geçişlerini daha tehlikeli hale getireceği konusundaki uyarılarına yer verildi. Göçle ilgili veri ve istatistikleri izleyen Uluslararası Siyasi Araştırmalar Enstitüsü’nden (ISPI) araştırma görevlisi Matteo Villa, İtalya’nın yıllardır çalışan yardım amaçlı kurtarma gemilerini giderek daha fazla hedef alarak göçmen kuruluşlarınca işletilen gemileri aylarca alıkoyduğunu, yalnızca bu yıl dokuz göçmen gemisine el konulduğunu açıkladı. Raporda görüşüne yer verilen IOM Sözcüsü Safa Msehli ise “Uluslararası sularda Avrupa devletleri öncülüğünde ön alıcı arama ve kurtarma operasyonlarının olmaması ve sivil toplum kuruluşları üzerindeki kısıtlamalar ölümlerin ana nedenleri arasında bulunuyor. Bu insanlar böylesine tehlikeli bir yolculukta terk edilemezler” dedi. Bu yılın en büyük göçmen trajedisi 22 Nisan’da yaşanmıştı. Libya açıklarında, 22 Nisan’da birden fazla yardım çağrısı gönderilmesine rağmen 130 göçmen hayatını kaybetmişti. AB tarafından eğitilmiş donanımlı Libya sahil güvenlik gemisinin, 30 Haziran’da bir göçmen teknesini takip ederek uyarı ateşi açtığı görüntüleri de ortaya çıkmıştı.

***

Göçmenlere yönelik hak ihlalleri yükselişte

Avrupa Birliği (AB) üyesi kimi ülkelerin göçmen ihlallerine her gün bir yenisi eklenirken Yunanistan’ın denize açılan göçmenleri geri itmesine AB’den tepki geldi. Avrupa Birliği İçişleri Komiseri Ylva Johansson BBC’ye yaptığı açıklamada, Yunanistan hükümetinin, ülke sınırlarına gelen göçmenleri yasadışı şekilde sınır dışı etmesinin temel Avrupa değerlerinin ihlali olduğu değerlendirmesinde bulundu. “Sınırlarımızı korurken değerlerimizi de koruyoruz. Neden Avrupalı olduğumuz için gurur duyuyoruz? Neden AB çok sayıda insanın yaşamak istediği bir yer? Bunun sebebi, bizim değerlerimizdir, temel hakları savunmamızdır” diyen Johansson, Yunanistan hükümetini söz konusu ihlallerden geri adım atmaya çağırdı. Ancak uluslararası basın kuruluşlarının görselleriyle belgelediği olaylarda, göçmenlere Yunanistan güçlerince uygulanan şiddet ve sistematik geri itme vakalarına AB Sahil Güvenlik ve Sınır Ajansı’nın (FRONTEX) da dahil olduğu ortaya çıkmıştı. AB üyesi Litvanya da göçmenleri durdurmak için Belarus sınırına telden duvar örme kararı almıştı.