ÖDP’nin de katılımıyla bugün Başkanlar Konseyi’ni toplayacak olan ASP, “Erdoğan cihatçıların suç ortaklığını yapıyor” açıklamasında bulundu

Avrupa Solu: Türk halkı Erdoğan’ın savaş politikalarının kurbanı oldu

ONUR EREM / onurerem@birgun.net
@onurerem

Avrupa Sol Partisi (ASP) Salı akşamı Atatürk Havalimanı’nda yaşanan patlamanın ardından bir açıklama yaparak Erdoğan iktidarını suçladı. “Avrupa Solu, Erdoğan’ın savaş politikalarının kurbanı olan Türk halkının yanında” başlığıyla yayınlanan açıklamada bu saldırının Ekim 2015’teki Ankara Katliamı’ndan sonra en ölümcül saldırı olduğu vurgulandı. Türkiye’de katıldığı “iç güvenlik paketi” protestosu nedeniyle hakkında Erdoğan’a hakaret soruşturması açılan ASP Genel Başkan Yardımcısı Maite Mola’nın imzasını taşıyan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Hem bu haftaki hem de geçmiş saldırılardan etkilenen herkese, ailelerine ve dostlarına başsağlığı ve dayanışmamızı iletiyoruz. Her zaman olduğu gibi, Erdoğan’ın istikrarsızlık yayan politikalarının, Suriye ordusuna saldıran cihatçılarla suç ortaklığı yapmasının mağduru olan Türk halkıyla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz.”

‘İstikrarsızlığın kaynağı Erdoğan’

“Erdoğan yalnızca bu şekilde değil, ayrıca Kürt halkına, onların temsilcilerine, vekillerine, örgütlerine, ülkede ve bölgedeki tüm demokrasi ve barış güçlerine saldırarak istikrarsızlık yayıyor.”

“Erdoğan’ın cihatçılarla suç ortaklığı, cihatçı hücrelerin bölgede özgürce dolaşabilmesinden bellidir. İslamcı teröristlere özgürlük tanıyan Erdoğan’ın insan haklarını, ifade özgürlüğünü savunan gazetecileri, entelektüelleri, aktivistleri, sendikacıları, siyasetçileri hapsetmesi ve Kürt halkına sokağa çıkma yasakları ve bombalarla saldırması bu büyük çelişkiyi ifşa etmektedir.”

“ASP, uluslararası toplumu Türkiye ile ilişkilerini gözden geçirmeye, AKP hükümetine insan hakları ve ifade özgürlüğü konusunda baskı yapmaya çağırıyoruz. Türkiye hükümetinin ‘terörle mücadele’ adı altında ülkedeki demokratik güçlere baskı yaparken, İslamcı teröristlere göz yummasına daha fazla izin verilmemeli.”

***

ÖDP Paris’te

ASP’nin Türkiye’deki üyesi Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), ASP’nin bugün Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleşecek Başkanlar Konseyi’ne katılacak. ÖDP’yi Konsey’de temsil edecek ÖDP MYK ve Dış İlişkiler Çalışma Grubu üyesi Aslı Aydın, başlangıçta toplantının İspanya’daki seçimler ve Brexit gündemiyle gerçekleşmesinin planlandığını fakat İstanbul’daki saldırının ardından Türkiye’nin de gündem maddelerinden biri olacağını söyledi. BirGün’e konuşan Aydın “Yaşadığımız saldırıların, patlamaların AKP’nin Ortadoğu’daki politikalarının sonucu olduğunu, yeni-Osmanlıcılık hayalleriyle başladıkları serüvenin ülkeyi nasıl bu noktaya getirdiğini, bu faşizan politikaların sonucunda Türkiye’nin artık kimsenin güvende olmadığı, yaşanılamaz bir hâle getirildiğini anlatacağım “dedi. ASP Genel Başkanı ve Fransa Komünist Partisi Genel Sekreteri Pierre Laurent’in çağrısıyla gerçekleşecek Konsey bugün sonuçlanacak ve alınan kararlar açıklanacak.