Avrupa ülkelerinin ‘Oh olsun size artistler’ dediğimiz 12 berbat istatistiği

ENGİN ÖZER
@enginzer

Köklü devletiz diyoruz, tınmıyorlar. Bak oraya geliriz diyoruz, nanik yapıyorlar. Olm bak cihan devletiyiz diyoruz, ağızlarını büzüp pırt yapıyorlar...

Gerildik. Oturduk biraz ruhumuz ferahlasın diye zibidi Avrupalıların en kötü oldukları alanları derledik. Böyle de kompleksliyiz, agresifiz, liseliyiz!

Tabii adamların sonuçta kendi içlerindeki rakamlar bunlar. O sayılar arasına bizim ülkeyi soksak halimiz nice olur kim bilir. OLSUN! Kötü kötüdür. En azından iyi olmayan bi şeydir yani kötü. Hem en güzel sütlü tatlılar ve deniz falan bizde. Kimse sabrımızı test etmesin! Edince ortadoğulu çıkıyor.
Huzurlarınızda Avrupa Birliği ülkelerinin en kötü oldukları 12 Alan...

1- Almanya: En düşük kendi evine sahip olma oranı

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88463-1.
Savaş ve aşk. Bunlar Almanların yanında bulunmamanız gereken iki olgu. Geri kalan her hususta bu milleti takip edebilirsiniz. Kesin bir bildikleri vardır. Kendi ülkelerinde ev almıyorsunuz; peki hiç mi ev almıyorsunuz Günther diye soracak olursanız suratınıza hareket çeker gibi “Doch!” diyecektir. Yani “Yogh alıyoruz”; ama Yunanistan’dan, İspanya’dan bi de sizin oralardan alıyoruz...

2- Fransa: En düşük İngilizce bilme oranı

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88464-1.
Konuşmayı bırakın anlamamak için ellerinden geleni yapıyorlar. Mesela özünde bir İtalyan tatlısı olan tiramisu sipariş ediniz. Mutlaka petit beyinli bir Fransız kardeş çıkar ve suratınıza boş boş bakar. 5 defa tekrarladıktan sonra “Haa Tiğemisuu” şeklinde jetonu düşer. 200 yıl önce yapılmış bir devrimin bagetini bu şekilde yemeye çalışmak yakışıyor mu sana Fransa?

3- Çek Cumhuriyeti: En zorlu çalışma koşulları

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88465-1.
Biranın, bohemin, dağcı adamların, manken kızların, kukla tiyatrosunun ülkesi Çek Cumhuriyeti Avrupa sınırları içerisinde modern kölelik denilen hadisenin en yoğun (2013 yılı) olduğu ülke. Modern kölelik kavramının içine insan kaçakçılığından organ kaçakçılığına, emek sömürüsünden zorla alıkoymaya bir çok durum dahil. Örneğin sigortasız çalıştırılan ya da maaşı düşük gösterilen bir işçi de modern köle statüsünde sayılıyor. Avrupa’da Bulgaristan da kara listede. Gerçi bu listede olmayan kim var merak içindeyiz.

4- Danimarka: En az Zara mağazası

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88466-1.
Eskiden bir şehre ünlü bir global markanın gelmesi haberdi. Taksim’e ilk Mc Donalds’ın açılması, Starbucks’ın yurda giriş yapması gibi. Artık markanın ilk şubesini açması değil kişi başına düşen şube sayısı haber değeri taşıyor. Allahtan e-ticaret diye bişey var, olmasaydı yeminle evimizin salonuna da ufak bi stand atardı bu global markalar.

Varlığıyla kızlara garip bir huzur (gel bi Zara’ya bakalım mod), erkeklereyse boş küme hisleri yaşatan Zara, Avrupa’da en az Danimarka’da bulunuyormuş. Tüm ülkede sadece iki Zara bulunuyor.

5- Estonya: En yüksek maaş farkı (cinsiyete göre)

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88467-1.
Estonyalı kadınlar erkeklerden %27.3 daha az ücret alıyorlar. Avrupa maço merkezi İtalya’da bile bu oran %5.8 seviyesinde. Avrupa birliği üyesi değiliz ama yine de arada ülkemizden rakamlar vermek yaşam kalitemiz ve algımız açısından önemlidir düşüncesiyle dönüp kendimize bakalım: Geçen seneye göre milli gelir dağılımında kadınlar 8 bin 813 dolarda kalıyor, erkekler 28 bin 318 dolar. Erkeklerin milli gelirden kişi başına aldıkları pay kadınların tam 3.5 katı.

6- Belçika: En berbat trafik (çok tatlılar yaa)

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88468-1.
İki ayrı Belçika şehri Antwerp ve Brüksel kıtanın en berbat trafiğine sahip. Dünyanın en kötü ikinci trafiği seçilen İstanbul’un çocuğuyuz. Yani Belçika çok güsel, waffle bira çok güsel, yine gelecek biz...

7- Hırvatistan: En az Erasmus katılımı

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88469-1.
Erasmus programına 2000 yılından beri en az katılım gösteren ülke Hırvatistan. Bu başlığı bu kısacık maddeyle sonlandıracağız çünkü konuyla ilgili dünyanın en komik fıkrası biliyorsunuz ülkemizden çıkmıştı. Türk ve dünya basınının itibar kalesi olan gazetelerimizden birinde yazar olan Yusuf Kaplan, Erasmus’u “Orgasmus” sözüyle hedef almıştı. Sonra kendi kızının da Erasmus programıyla Paris’e gittiğ... AHAHahahahahahahAHH!!!

8- Finlandiya: En yüksek depresyon oranları

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88470-1.
En yüksek intihar oranlarının İskandinavlarda olduğu büyük bir palavra olsa da depresyon konusunda istatistikleri zorlamayı başarmışlar. Fin kardeşlerimiz depresiflikte Avrupa’nın zirvesindeler. İntihar efsanesi ise tüm dünyaya öyle bir yayılmış ki kuzeyliler bile buna inanır olmuşlar.

İşin aslı Amerika ve Avrupa’nın kuzeydeki sosyal devlet başarısına karşı zamanında geliştirdikleri kara bir propagandadan ibaret. Özetle, zamanında kuzeyde yükselen sol modelin başarısına karşı tüm dünyaya yaydıkları “başarılılar ama dayanılmaz bir hayat sürüyorlar, bu yüzden en yüksek intihar oranları onlarda” efsanesi. Halbuki Macaristan, Avusturya, Japonya gibi bir çok ülke intihar oranlarında genellikle İskandinavların üzerinde.

9- İtalya: En yüksek vergi kaçakçılığı

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88471-1.
Şaşırdık mı? Yıllık 239 Milyar $ uçurulan paradan bahsediyoruz. İtalya şımarık erkekleri ve mafyöz düzeniyle anılmaya devam ediyor. Atlanmaması gereken İtalya’da bu yeni nesil faşizm ikliminin en belirgin piyonlarından olan Berlusconi’nin (hani nikah şahidiydi) aldığı cezalarla tüm ülkede ve dünyada kepaze edilebilmesi. Bir gün meşhur Roma hukuku köklerine geri dönebilmemiz umuduyla diyelim. Yareppim sen mevzuyu biliyorsun!

10- Letonya: En yüksek tutukluluk oranı

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88472-1.
Letonya’da her 100.000 kişiden 305’i içeride. Yarısından fazlası bar kavgası olabilir. Letonya’da kafayı alkol ve vücut geliştirmeyle bozmuş hayli yüksek bir erkek nesil var. Yine de bu rakam dünyanın geri kalanına göre çok avrupai kalıyor. Örneğin dünya suç cenneti ABD’de bu oran tam iki katı; yani her 100.000 kişiden 716’sı hapiste.

11- İngiltere: En fazla kokain kullanımı

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88474-1.
Bu İngiltere denilen dümbelek oğullarının dünyada sadece 22 ülkeyi işgal etMEdiğini biliyor muydunuz. Kıbrıs’a, Malta’ya ada dedik kalbimize bastık, bu İngiltere’ye ne edelim, ne diyelim.

Genci desen tüm dünyanın apaçisi, gittikleri yerde kimseler istemez. İçip içip dağıtırlar. Yaşlısı desen bi kibir, bi inat, bi değişik değişik havalar. İnsan o suratsız topraklardan çıkan sağlam mizaha ve müziğe şaşırmıyor değil.

İngiltere sadece kokainde değil amfetamin, ecstasy ve LSD oranlarında da kıtanın lideri. Aferim. Böyle devam edin, yetti şu dünyaya çektirdikleriniz biraz uyuşun kalın adanızda diyeceğiz; ama yazık işte diyemiyoruz...

12- Romanya: En az sinema salonu

avrupa-ulkelerinin-oh-olsun-size-artistler-dedigimiz-12-berbat-istatistigi-88475-1.
1 milyon kişiye düşen sinema sayısı 3.8. Bu rakamın Romenlerin pek de umurunda olduğunu sanmıyoruz. Onlar açık hava severler, naapsınlar karanlık salonlarda. Ayrıca ne fakirlik ne dert tasa; zaten toptan sinema - tiyatro tadında yaşıyorlar. Ye, iç, gez, seviş... Kişi başına en fazla sinema salonu sayısı ise 1 milyonda 49.2 rakamıyla Çek Cumhuriyeti’nde. Çeklerin sinemaya verdikleri önemin net yansıması.