Avrupa Gazeteciler Birliği'nin (AEJ) İspan

Avrupa Gazeteciler Birliği'nin (AEJ) İspanya'nın Asturias bölgesi başkenti Oviedo'da yapılan 44. Genel Kurul'unda Türkiye Hükümeti'ne TCY'nin 301. maddesinin değiştirilmesi ve kaldırılması yolundaki talepleri dikkate alması çağrısı yapıldı.

Genel Kurul'un kapanış oturumunda kabul edilen çağrıda, "AEJ Türkiye'de ifade özgürlüğü konusunda yaşanan gelişmeleri yakından takip eder, TCY'nin 301. maddesi etrafında yapılan tartışmaları yakından izler ve ülkelerinde basın özgürlüğünün sınırlarını genişletme mücadelesi veren meslektaşlarıyla dayanışma içinde olduğunu ilan eder," denildi. Ayrıca, "Türk hükümetini 301. maddenin değiştirilmesi ve kaldırılması konusundaki talepleri dikkate almaya davet ediyoruz," çağrısında bulunuldu.

SORUNLAR TARTIŞILDI
25 ülkeden katılımcılarla gerçekleşen Genel Kurul'da gazetecilik sorunları tartışılırken, Avrupa ve Latin Amerika'dan filozof, yazar ve politikacilarla birlikte "Avrupa'nın uluslararası arenada belirleyici bir rolü olmalı

mı? Dünyanın güçlü ve etkili bir Avrupa'ya ihtiyacı var mı?" soruları masaya yatırıldı.

Kimi Avrupalı gazeteciler Batı medyasının Ortadoğu ve İslam dünyasını tek yanlı yansıtmasını eleştirirken, Avrupa kamuoyunda da hakim olan anti-Amerikan yaklaşımlarda medyanın rolü tartışıldı.

AEJ 1. Genel Başkan Yardimcısı L. Doğan Tıhc, Genel Kurul'un ilk oturumunda yaptığı konuşmada, "Buraya gelip gelemeyeceğimden emin değildim. Bir Türk vatandaşı THY'nin Tiran-İstanbul uçağını kaçırdı. İlk anda olay bir İslamcı militanın Papa'yı protesto için yaptığı bir eylem gibi görünüyordu ve tüm Batı basını inanılmaz bir iştahla haberin üzerine atladı. Eylemcinin 'Ben Hristiyan'ım Müslüman bir orduya hizmet etmek istemiyorum' dediği anlaşılınca olay bütün haber değerini kaybetti.

Bu çok basit olay bile Batı medyasının hangi düşünsel iklim içinde olayları değerlendirdiğini gösteriyor," dedi.

AEJ 45. Genel Kurul'unu gelecek yıl İrlanda'nın başkenti Dublin'de yapmayı kararlaştırdı. Oviedo/İspanya Birgün