Avrupa ülkeleri, Türkiye’yi Covid-19 önlemleri kapsamında ‘yüksek riskli’ ülkeler arasına dahil etmeyi sürdürüyor. Son olarak İngiltere’nin aldığı kararın turizm sektörünü olumsuz etkileyeceği bildiriliyor.

Avrupalı turisti göremeyeceğiz

Aycan KARADAĞ

Covid-19 salgını sebebiyle turizm ülkede adeta dibe vurdu. İktidarın süreci iyi yönetememesiyle beraber turizmci de turizm emekçisi de zor günlerden geçiyor. Bu sene sezonun Haziran ayı gibi açılması beklenirken, sektörün farklı alanlarında faaliyet gösteren turizmciler, borç ve kredi yükü altında olduklarını belirttiler. Turizm emekçisi ise çalışamadıkları için zor durumda.

Tüm bu olumsuzluklar sürerken şimdi de İngiltere hükümeti, “yüksek riskli” olarak nitelendirdiği ‘kırmızı liste’ye Türkiye’yi de dâhil etti. Buna göre İngiltere’den Türkiye’ye gelecek turistler daha sonra memleketlerine döndüklerinde 10 gün karantinaya alınacaklar. Bu da Türkiye’nin cazibesinin yitiriyor. Daha önce de Almanya, ABD ve Rusya, Türkiye’yi Covid-19’da yüksek riskli ülkeler arasına alıp, vatandaşlarına seyahat uyarısı yapmıştı.

KARAR SİYASİ

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Avrupa ülkelerinin, aldığı kararların siyasi olduğuna dikkat çekti. Karcılıoğlu, “İngiltere’nin aldığı karar bizler için sürpriz değil. İspanya ve İtalya bu süreci güzel götürerek bizi geride bıraktı. Pandemi, pastanın 4’te 3’ünü yedi. Geri kalan bir dilimi ise Avrupa ülkeleri bize yedirmiyorlar” dedi. Sürecin iyi yönetilemediği ve gelinen noktada bu sene Avrupalı turistin gelmeyeceğine vurgu yapan Karcılıoğlu, “Biz aylar öncesinden durumun buraya geleceğini söyledik. Matematiği iyi görmek gerekiyor. Avrupalı turisti bu yıl unuttuk zaten. Zaten Avrupalı turistler son yıllarda gelmemeye başlamışlardı. Biz bu süreci iyi yönetemedik. Kriz yönetilemedi… Ülkenin turizmini bitirdiler. Milyonlarca turist gelse bile yakın zamanda onlara hizmet verecek yatak da insan da bulamayacağız. Turizmci kredi borçlarından otellerini kapatmaya başladı. Turizmde çalışanlar bu süreçte zor günler geçiriyor” diye konuştu.

SEZONUN AÇILMASI LAZIM

Fethiye Otelciler Odası Başkanı Bülent Uysal ise, “İngiliz pazarı çok önemli. Haziran sonuna kadar vakaların düşürülmesi gerekiyor. İngiltere’nin geçen yıl 100 bin 20 rakamı var. Buna yakın bir vaka durumu ortaya koyarsak Haziran sonu gibi İngiliz turistlerin en azından bir bölümü gelebilir. Zararın neresinden dönülürse o kadar iyi” şeklinde konuştu. Son olarak Uysal şunları söyledi: “Süreç iyi gitmiyor. Bu sürede otelciler kapatmaya başladı. Yüzde 50 kapasiteyle çalışıldığı için işçi istihdamı yapamadık. Dolasıyla turizm işçileri bu anlamda boşta kaldı. 2021 yılına geldik fakat hala otellerimiz hala kapalı. Bu sorumluluk hepimize ait. Sezonun bir an önce açılması lazım. Türkiye bu pandemiyi iyi yönetmeli. Yoksa işler bizim için iyi olmaz.”

DURUM TAM BİR FELAKET

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban da, “Geçen yıl Muğla sezonu büyük bir kayıpla kapattı. Cirolar yüzde 70 oranında düştü. Bunun tekrar etmemesi için bu yıla dair yaptığımız uyarılar başta Turizm Bakanlığı olmak üzere AKP iktidarı tarafından ciddiye alınmadı. Durum tam bir felaket” şeklinde konuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun geçen günlerde turizm çalışanlarının aşılanmasıyla ilgili yaptığı açıklamasının hiçbir değerinin olmadığının İngiltere’nin bu kararında görüldüğünü ifade eden Alban, “Boş sözler yerine gerçek anlamda bir turizm acil eylem planının hayata geçirilmesi” gerektiğini kaydetti. Marmaris, Dalaman, Fethiye bölgesinin ağırlıklı olarak İngiliz turistlere hitap ettiğini belirten Alban, “Bu sezonun da boş geçmesi artık dayanacak gücü kalmayan turizmciyi tamamen bitirir” dedi.

avrupali-turisti-goremeyecegiz-873845-1.