Avukat Erdoğan Tunç: Bu davada hukuk katledildi

HABER MERKEZİ

Ağrı’da kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeni bulunan 4 yaşındaki Leyla Aydemir’in davasında tüm sanıkların beraat ettirilmesine tepki sürüyor. Müşteki avukatı Erdoğan Tunç, kararı ‘hukuk katliamı’ olarak niteledi.

Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçen yıl ekim ayında sonuçlanan davada tutuklu sanık amca Yusuf Aydemir hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 4 yıl hapis cezası verilmiş, tutuksuz 6 sanık ise beraat etmişti. Yusuf Aydemir tahliye edilmişti. İstinaf mahkemesinin kararı bozması sonrası yeniden başlayan dava, önceki gün bitti. Bu kez aralarında Yusuf Aydemir’in de olduğu tutuksuz 7 sanığın tümü beraat etti. Böylece Leyla’nın ölümü, faili meçhul cinayet oldu.


Leyla’nın annesi Şükran Aydemir’in avukatı Erdoğan Tunç, normalinde bu duruşmadan karar çıkmasının beklenmediğini, mahkemenin bir an önce dosyayı kapatmak için karar verdiğini, bu kararın yargı katliamı olduğunu söyledi. Dosyaya yeni deliller sunduklarını ama bunların hiçbirinin incelenmediğini vurgulayan Tunç, “Ceza davalarında yargılamanın her aşamasında yeni delil sunulabilir, karara etkisine göre ya kullanılır ya kullanılmaz. Burada deliller araştırılmadan verilmiş bir karar var. Ben ses kayıtları sundum, bunlar referans alındığında araştırılması gereken ciddi noktalar ortaya çıkıyor. Bir kısmı AFAD’la ilgiliydi. AFAD’ın bazı elemanlarının olayı gördüğüne yönelikti. Bunların hiçbiri değerlendirilmedi” dedi.

KARAR HUKUKA AYKIRI

İstinaf mahkemesinin bozma kararından sonra yalnızca iki duruşmanın yapıldığını da anımsatan Av. Tunç, verilen kararın neden hukuka aykırı olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Üst mahkeme ‘Eksikleri inceleyip karar verin’ demişti. Ancak üst mahkemenin işaret ettiği noktalar araştırılmadan karar verildi, burada bir hukuka aykırılık var. İkincisi, istinaf kararından sonra yeni delil sunduğum için bu delillerle ilgili değerlendirme yapılmalı, öyle karar verilmeliydi. Bunlar ele alınmadan, tartışılmadan karar verilmesi hukuka aykırıdır.”

Heyet değişikliğine de dikkat çeken Av. Tunç, “Yeni heyetin kendi tavrı mıdır bu, dosyanın uzun süredir gündemde olmasından rahatsız olunması mıdır, bilemem. Bu karar adalet duygusunu zedelemiştir. Mahkeme sorumluluğunu yerine getirmedi. Üst mahkemeye taşıyacağız. Sonuna kadar götüreceğiz” diye konuştu.