'Davayı sulandırmaya çalıştığı' iddiasıyla tutuklandıktan kısa bir sonra Cumhuriyet Savcısı’nın gönderdiği talimatla tahliye edilen Avukat Ömer Kavilli, BirGün’e konuştu

Avukat Ömer Kavili serbest bırakıldı

EKİN AKYAZ ekinakyaz@birgun.net

Silivri'de görülen bir davada hakimle tartışması sonucu gözaltına alınarak tutuklanan Avukat Ömer Kavili tahliye edildi.

İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonlarında DHKP-C üyeliği iddiasıyla 25 kişinin yargılandığı davada hakimle tartışan ve sonrasında gözaltına alınarak tutuklanan Av. Ömer Kavili serbest bırakıldı.

Cumhuriyet savcısı tarafından Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna yazılan yazıda, "Şahsın başka herhangi bir suçtan cezası yok ise DERHAL salıverilmesi rica olunur" ifadeleri yer aldı.

Avukat Ömer Kavili'nin tutuklanma gerekçesinde şu ifadeler yer verilmişti: Şüpheli Ömer Kavili'nin eyleminin amacının kutsal savunma hakkı olmadığı, aksine ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek dosyada haklı çıkmaya çalıştığı, şüphelinin eyleminin müdafisi olduğu davayı sulandırmaya çalıştığı, şüphelinin tüm bu eylemleri birlikte değerlendirildiğinde amacının halkın gözünde yargının ve mahkemelerin itibarsızlaştırılmak olduğu, adalete olan güveni sarsmayı amaçladığı, şüphelinin eylemlerinin haber niteliği taşıyarak toplumda infiale sebep olduğu...

Avukat Nadide Özdemir ve Ömer Kavili, İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonlarında DHKP-C üyeliği iddiasıyla 25 kişinin yargılandığı duruşmaya katılmıştı. Duruşma sırasında mahkeme başkanı ile sanık avukatı Ömer Kavili arasında usule ilişkin tartışma yaşandı. Yaşanan tartışma ardından mahkeme başkanı avukat Kavili'nin salondan çıkarılması yönünde karar verdi. Kavili karara tepki gösterince, güvenlik güçleri Kavili'yi zorla duruşma salonundan çıkardı.

İddiaya göre avukat Nadide Özdemir ise meslektaşının yaka paça duruşma salonundan çıkarılmasını telefon ile görüntülemeye çalıştı. Mahkeme başkanının talimatıyla Özdemir’in telefonuna el konulmak istendi. Mahkeme başkanı, Kavili ve Özdemir hakkında suç duyurusunda bulundu. Ertesi gün de devam eden duruşmaya katılmak için Silivri’ye giden Kavili ve Özdemir jandarma tarafından gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan avukatlar, Silivri Merkez Jandarma İlçe Karakoluna götürülmüştü.

'Yaşadığım çok tipik ve komik bir aşama'

'Davayı sulandırmaya çalıştığı' iddiasıyla tutuklandıktan kısa bir sonra Cumhuriyet Savcısı’nın gönderdiği talimatla tahliye edilen Avukat Ömer Kavilli, BirGün’e konuştu.

Kavilli başlangıçta müvekkiliyle konuşmasının engellendiğini ifade ederek, “Yaşadığım çok tipik ve komik bir aşama aslında. Karar gerekçesi, grup yorum davasında tutuklu özgür kararakaya bana mektup yazmıştı. Müdafiliğimi yapmam üzere duruşma salonuna gittim. Müvekkilimle görüşmek istediğimi bildirdim. Fakat ifadesi alındıktan sonra görüşebileceğimi söylediler. Kanun açıkça ifadesinden önce diyor. Kanunun uygulanmasını istiyorum dedim” diye konuştu.

‘Öncesinde darp edildim’

Duruşma salonunda benzer tavrın sürdüğünü ifade eden Kavilli, “Müvekkilimin bu durumu mahkeme salonunda anlatması üzerine, hakim ‘alın bu sanığı’ dedi. Ben de alamayacaklarını söyleyince ‘bu avukatı da alın’ dedi. Avukatı duruşmadan alın zapta geçin dedi. Bunun üzerine bacağımda sırt üstü yıktılar cüppem sırtımda yerlerde sürüklendim. Sağ bacağımda, kollarımda, bileklerimde yararlanmalar oluştu. Ardından çıkarıldım” dedi.

‘Duruşmaya girmemi yasaklayıp, karar olmadan gözaltı işlemi yaptılar’

Kavilli görevini yapmak ‘suç’undan tutuklanmaya çalışıldığını belirterek “Tekrar, duruşmaya gitmek üzere mahkemeye gittim. Sizin duruşmaya alınmanız yasaklı dendi. Ardından gelin Ömer Bey bir çay içelim dediler ve eklediler çayı karakolda içerim. O an gözaltı işlemi mi yapıyorsunuz diye sordum ve ‘evet, gözaltı işlemi yapıyoruz’ diye yanıt aldım. Karar olmadan yapamazsınız yazılı karar isteyin dedim. Meğer arka tarafta tutanaklar tutmuşlar. Jandarmalarla karakola götürdü ve biliyorsunuz tutuklamaya sevk etti” dedi.

Dayanışma sayesinde…

Kavilli, kendisiyle yapılan dayanışmaya vurgu yaparak sözlerine şöyle son verdi: “Karara ben bir şerh yazdım. Avukatları teslim alamayacaksınız dedim. Pek çok ilden Baro başkanları aradılar. Yapılanın yanlış olduğunu ifade ettiler, geçmiş olsun dileklerini sundular. Özetle akşam 23.30 gibi Silivri’ye girdim. Sabah 6.30’da da çıktım. Suçum da tam yazdıkları gibi mesleğimizi yapmaktı”

***

Skandal tutuklama gerekçesi

Avukat Nadide Özdemir ve Ömer Kavili, İstanbul 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Silivri Cezaevi karşısında bulunan duruşma salonlarında DHKP-C üyeliği iddiasıyla 25 kişinin yargılandığı duruşmaya katılmıştı. Duruşma sırasında mahkeme başkanı ile sanık avukatı Ömer Kavili arasında usule ilişkin tartışma yaşandı. Yaşanan tartışma ardından mahkeme başkanı avukat Kavili’nin salondan çıkarılması yönünde karar verdi. Kavili karara tepki gösterince, güvenlik güçleri Kavili’yi zorla duruşma salonundan çıkardı.

Daha sonra tutuklanan Avukat Ömer Kavili’nin tutuklanma gerekçesinde şu skandal ifadeler yer verilmişti: “Şüpheli Ömer Kavili’nin eyleminin amacının kutsal savunma hakkı olmadığı, aksine ters psikoloji ile müvekkilini ve kendisini mağdur göstererek dosyada haklı çıkmaya çalıştığı, şüphelinin eyleminin müdafisi olduğu davayı sulandırmaya çalıştığı, şüphelinin tüm bu eylemleri birlikte değerlendirildiğinde amacının halkın gözünde yargının ve mahkemelerin itibarsızlaştırılmak olduğu, adalete olan güveni sarsmayı amaçladığı, şüphelinin eylemlerinin haber niteliği taşıyarak toplumda infiale sebep olduğu...”