Avukat Sezin Uçar’ın müvekkilleriyle görüşmesi 1 yıl süreyle yasaklandı. Karara tepki gösteren Uçar, “Avukat ve müvekkilin görüşememesi bir hak ihlalidir” dedi.

Avukata müvekkil yasağı
Sezin Uçar

Kayhan AYHAN

Ezilenlerin Hukuk Bürosu’ndan avukat Sezin Uçar hakkında 1 yıl süreyle müdafi görevinden yasaklanma kararı verildi. Bursa 2’nci Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararda Uçar'ın 10 Ekim Katliamı'nı protesto ettiği için yargılandığı dosya ile hayatını kaybeden müvekillerinin cenaze merasimlerine katılması gerekçe olarak gösterildi.

BirGün’e konuşan Uçar, "Benim yargılandığım iki dava dosyası gerekçe gösterilmiş. Biri İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Ekim Katliamı’nı protestıo ettiğim için yargılandığım bir dosya. Diğeri de 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hayatını kaybeden müvekillerimin cenaze mirasimlerine katıldığım için başlayan bir dava. Bu davalar gerekçe gösterilerek yasaklama kararı verilmiş. Bu yasaklama kararı ile birlikte müvekkilerimle görüşemedim. Ve 1 yıl süreyle de müvekkillerim tutuklanırsa onlara herhangi bir hukuki konuda danışmanlık hizmeti veremeyeceğim anlamına geliyor. Bu savunma üzerindeki önemli baskılardan bir tanesi. Çünkü avukat ve müvekkilin görüşemediği her an bir hak ihlalidir" dedi.

Müvekkileri ile görüşemediği 24 saat içerisinde bile işkence olduğunu açıklayan Uçar, "Bunların belgelenmesi engellenmiş. Müvekkilerimizi ters kelepçeli muayene edememiş hekimler. Ya da başka bir hekim muayene etmiş sevk etmiş ama o işlem gerçekleşmemiş. Bu tip durumların kamuoyuna duyurulmasının da önüne geçmek anlamına geliyor bu karar. Avukatlar özelinde yurttaşlar üzerinde bir baskı ve temel hak ve özgürlüklerinin ihlali anlamına geliyor bu karar" ifadelerini kullandı. Uçar, karara itiraz edeceğini söyledi.