Kaos GL Derneği avukatları, polisin kendilerine LGBTT bireyleri savundukları için sözel saldırılarda bulunduklarını açıkladı...

Son günlerde yaşanan şiddet olaylarıyla tepki çeken polise bir suçlama da Kaos GL ve Pembe Hayat Derneği avukatlarından geldi. Kaos GL Derneği avukatlarından Hakan Yıldırım, polisin lezbi-yen, gey, biseksüel, travesti, transseksüel (LGBTT) bireyler üzerindeki baskılarını giderek arttırdığını belirtirken, söz konusu baskıların Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu"nun (PVSK) yürürlüğe girmesinin ardından kendilerine de yöneldiğini bildirdi. Yıldırım, "Polis bizlere "neden travesti avukatlığı yapıyorsunuz?" diye sorup, "avukatlara karşı da yetkilerimiz var" yaklaşımı gösteriyor" dedi.


Polisin yetki alanının genişlemesiyle birlikte zaten şiddete açık olan LGBTT bireylerin üzerindeki baskının daha da arttığını vurgulayan Yıldırım, "LGBTT bireyleri sokaktan ya da evlerinden gözaltına alan polis, gece yarısına kadar bırakmıyor. Kendilerine gösterilen bir mukavemet olmamasına karşın caydırıcı güç kullandıklarını iddia ediyorlar. Poliste "artık bizim dönemimiz" mantığı var. Şiddet arttı" diye konuştu. PVSK"nın yürürlüğe girmesinin tesadüf olmadığını ifade eden Yıldırım, polisin "yetki alanımız sınırlı olduğu için suçla mücadele edemiyoruz" dayatması yarattığını ve istediğini elde ettiğini kaydetti.


"HUKUKSAL İZAHI MÜMKÜN DEĞİL"
Pembe Hayat Derneği avukatlarından Senem Do-ğanoğlu ise, kanunun, "kabahatin işlenmesini önlemek" ve "polisin genel tecrübesi ve içinde bulunulan durumdan edinilen izlenim" gibi kesinlikle hukuksal açıdan izahı mümkün olmayan hükümlerin cinsel tercihleri farklı olan insanlar aleyhine yaygın olarak kullanıldığını vurguladı. Söz konusu kanunun yürürlüğe girdiği geceden söz eden Do-ğanoğlu şunları kaydetti: "Özellikle zorunlu seks işçiliği yapan bir kısım transseksüel müvekkillerimizin anlatımıyla o gece Esat bölgesinde polis araçları, panzerler adeta bir bayram kutluyormuşçasına, ellerinde silahlarla araçların üzerinde resmigeçit yaptılar. Aslında yeni dönemin açılışı bu şekilde cereyan edince devamını tahmin etmek zor değil. PVSK değişiklikleri De-mokles"in kılıcı gibi her an LGBTT bireylerin başlarında sallandırılıyor. Hükümler tehdit aracı olarak kullanılmaya başlandı, mukavemet iddiaları zor kullanma yetkisinin sınırsızlığı karşısında daha sık gündeme geliyor."


ÖZLEM ZORCAN ANKARA