Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin artırılmasını isteyen barolar ‘şalterleri indiriyor.’ Baro başkanları savunmanın fiziksel ve ekonomik şiddetle yıldırılmak istendiğini söylüyor.

Avukatlar 81 kentte davaya girmeyecek
İzmir Barosu ekonomik ve fiziksel şiddete karşı eylem yapmıştı.(Fotoğraf: Depo Photos)

Dilan ESEN

Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) kapsamında görevlendirilen avukatlara verilen ücretlerin artırılması ve savunmanın sorunlarına karşı Türkiye Barolar Birliği (TBB) ile 81 baro eyleme başlıyor.

TBB ile Adalet Bakanlığı arasında CMK kapsamında soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen avukatlara verilen ücrete ilişkin görüşmeler sürüyor. TBB, bakanlıktan CMK görevlendirmelerindeki ücrette iyileştirme talep ederken avukatların sorunlarının da çözülmesini istiyor. 81 ilin barosu, 13 Eylül’den itibaren iş yavaşlatma, daha sonra durdurma eylemleri yapacak. Baro başkanları, “CMK’nin şalteri inecek” diyor.

YÜK AVUKATLARDA

Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Adalet Bakanlığı ile TBB arasında görüşmelerin sürdüğünü söyledi. CMK ücretlerine ilişkin bakanlığın tavrından olumlu bir izlenim edinmediklerini aktaran Elik, “CMK’yi fedakârlıkla yapıyoruz ama hakkını karşılayacak bir ücreti olmalı” dedi. Elik, şunları dile getirdi: “CMK halkın, özellikle özel avukat tutamayacak insanların hukuka erişimine kolaylaştırmak için gönüllü olarak uygulanıyor. Sosyal devlette olması gereken şeyin bütün yükü avukatlara yüklenemez. Orantısız şekilde açılan hukuk fakülteleri nedeniyle çok fazla avukat var. Türkiye’nin ekonomik şartları düşünüldüğünde genç avukatların tek gelir kaynağı haline geldi. Ekonomik sorunlar ortadan kaldırılmadan CMK’nin de anlamı yok.”

İsmail Elik, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Mardin Barosu Başkanı

Halkın hukuka erişimini sağlarken bütün ekonomik yükün avukatlara yüklenmesinin büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Elik, “CMK’de özel eğitim alan arkadaşlarımızı görevlendiriyoruz. Biz bunun için fedakârlık yapıyoruz. Maalesef bakanlık üzerine düşeni yerine getirmiyor. Yargının diğer iki ayağını oluşturan hâkim ve savcıların talimatla karar aldığını düşünürsek geriye kalan avukatları da ekonomik ve fiziksel şiddetle yıldırmaya çalışıyorlar. Halkın hukuka ve adalete erişimi için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

GÖRMEZDEN GELİYORLAR

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise “Avukatları görmezden gelmesinler istiyoruz” derken avukatlık asgari ücretini baz alınca CMK ücreti oranının 18’de bire düştüğüne dikkat çekti. Bir avukatın 4 gün boyunca takip ettiği işlemler için soruşturma evresinde ödenen ücretin yaklaşık 400 lira olduğuna değinen Yücel, şunları kaydetti: “Korkunç bir ücret. Yarım saatte biten 4 saç sakal tıraşına eşit bir ücret. Avukatlar bunun için başka işleri bırakıp özveriyle çaba gösteriyorlar. ‘CMK görevleri kamusal bir hizmet bu nedenle ücretinin düşük olması anlaşılabilir’ denebilir. Bir yandan bu komik ücretleri alacaksınız diğer yandan KDV ve stopaj ödeyeceksiniz. Sizin el uzatacağınız avukatların ücretleri mi?”

Özkan Yücel, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, İzmir Barosu Başkanı

İktidarı çok uzun süredir harekete geçirmeye çalıştıklarını aktaran Yücel, “Yaklaşık 5 yıl süren bir yargılama için avukata ödenen para 700 lira civarında. Bunun kabul edilebilir bir yanı yok. Bakanlığın tavrı enflasyon oranında zam ama yılların kaybını bununla karşılayabilmek mümkün değil. Savunmanın en önemli parçasıyız ama iş ücret ödemeye gelince yok sayılıyoruz. Farkında değillerse diye tüm Türkiye’de taleplerimizi dillendirmeye karar verdik. Bütün barolarda CMK’nin şalterleri inmeye başlayacak” dedi.

***

AYRIMCI DİLİ TERK EDİN

TBB ile 81 ilin baro başkanı ve delegelerinin imzasıyla kamuoyuna sunulan deklarasyonda, avukatların yaşadığı sorunlara dikkat çekilerek şu taleplerde bulunulmuştu:

•Duruşmaların zamanında başlaması sağlanmalı.

•Avukatların yaşamlarını ve beden bütünlüklerini tehdit eden şiddet vakalarının önlenebilmesi için avukatlığa yönelik ayrımcı ve itibarsızlaştırıcı dil terk edilmeli, gerekli tedbirler derhal alınmalıdır.

•Avukatlık faaliyetleri kişisel veriler bakımından istisna haller kapsamına alınmalıdır.

•İçinde bulunduğumuz bu ağır koşullara bir de ekonomik krizin eklenmesi ile birlikte avukatlar en temel insani ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak bir tehlikenin altında kalmışlardır.

***

ÇÖZÜLMEZSE DURACAK

Baroların izleyeceği eylem planı şöyle:

13 Eylül: Tüm illerde CMK görevlendirmeleri yavaşlatılacak.

20 Eylül: CMK görevlendirmelerinin bir gün süreyle durdurulacak. (Şiddet ve istismar mağduru kadın ve çocuklar için gelen talepler hariç)

27 Eylül: CMK görevlendirmeleri üç gün süreyle durdurulacak.

Bir sonuç alınmazsa CMK görevlendirmeleri süresiz olarak durdurulacak.