Avukatlara jandarma engeli

Asena TUNCA

Deprem bölgesinde tarikatlara ve cemaatlere bağlı dernekler çadır kentlerde faaliyetlerini sürdürürken Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) bağlı olarak afetzedelere hukuki destek vermek için giden gönüllü avukatların çadır kentlere girişi engellenmeye devam ediyor. AFAD yetkilileri tarafından önceki gün engellenen avukatların önüne dün de jandarma engeli çıktı. AFAD yetkilileri tarafından çağrılan jandarma ekipleri avukatların ‘gerekçe gösterin’ isyanına karşı sessiz kaldı.


Yaşananları BirGün'e anlatan Avukat Yakup Okumuşoğlu, Adıyaman’daki afetzedelere hukuki destek verdiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: “Bize, ‘valilik emri olmadan AFAD içeri almıyor’ denildi. Bu yapılanlar keyfi. Hukuki karşılığı yok. Keyfi tutumla, ‘ben böyle istedim, böyle yapıyorum’ denilmesi mümkün değil. TBB gibi kamu hizmeti veren bir kamu kuruluşunun izne tabii olması, valiyle görüştüğünde izin alamaması, yasağın yazılı olarak bildirilmesini talep ettiğimizde karşılık bulamamak gibi olumsuzlukla karşı karşıyız. Burada yaşananlar Bakan’ın da herhangi bir yetkilinin de umurunda değil. Barolar Birliği Başkanı ve Adıyaman Baro Başkanı da yapılan uygulamaların keyfiliğine dikkat çekti. Ancak, karşımıza kolluk güçleri çıkıyor.

Üzerimizdeki yeleği çıkardığımızda kimse bir şey sormuyor. Ama TBB yeleği ile içeri sokmuyorlar. Üzerinde Diyanet’in yeleği olan AFAD görevlileri var.

Sözlü bir tartışmada ‘senin ağa baban benim ağa babamla konuşsun’ dedi. Engellemeye çalışanları bizi dinlemeleri için çağırdık. İnsanlar elektriğin olmadığını, binalardaki hasar kayıtlarında yapılmış yanlışlıkları, deprem sigortalarındaki sorunlarını anlatıyor. Bizler de hukuki bilgilendirme yapıyoruz.”