Ankara-Ulus'ta yer alan Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te düzenlenen ve 104 kişinin hayatını kaybettiği katliamın firari sanıklar yönünden görülen davası devam ediyor. Perşembe günü yapılacak duruşma öncesi avukatlar duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

Kaynak: Haber Merkezi
Avukatlardan, 15 Haziran'daki Ankara Gar Katliamı duruşmasına çağrı

Cumhuriyet tarihinin en kanlı katliamı olarak kayıtlara geçen Ankara Gar katliamının firari sanıklar yönünden görülen davası devam ediyor. Davanın 20. duruşması perşembe günü yapılacak. Duruşma öncesi 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın 20. duruşmasına katılma çağrısı yaptı. 

Avukatların açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye tarihinin en büyük katliamı olan 10 Ekim Ankara Katliamının üzerinden 7,5 yıl geçti. Katliam sanıklarının bir kısmına yönelik ceza kararları çıkmış olsa da devam eden davamızda, davanın en kritik isimlerinden biri olan İlhami Balı’nın Suriye’deki kamplarda olduğu bilgisi dahi Emniyet tarafından dosyaya sunulmuş olmasına rağmen hala 16 sanık firari durumdadır.

Katliamı planlayan sanıklar ile birlikte; yıllarca onları adım adım izleyip her türlü faaliyetlerini bilmelerine rağmen yakalamayan, örgütlenmelerine ve katliam planlamalarına göz yuman, katliam istihbaratlarını gizleyen tüm kamu görevlilerinin de yargılanması gerektiğini yıllardır söylemekteyiz.

Ancak gelinen süreçte, kamu sorumlularının yargılanması için yaptığımız tüm başvurulara red kararı verilip bu konuda AYM önünde olan başvurumuza ise 7 yıldır karar verilmezken; faaliyetleri bilinmesine rağmen yıllarca militan yetiştirilmesine göz yumularak Gaziantep’in IŞİD örgütlenmesinin merkezi haline getirildiği, faillerin yakalanma korkusu dahi duymadan katliam örgütleyebildikleri dönemde Valilik görevi üstlenen Ali Yerlikaya’nın İçişleri Bakanlığı ile ödüllendirildiğini görüyoruz.

Tüm katliam sorumluları yargılanana kadar davamızın peşinde olduğumuzu bir kez daha belirterek sizleri de 15.06.2023 saat 10.00’da görülecek tefrik dosyası 20. duruşmasına davet ediyoruz."

NE OLMUŞTU?

10 Ekim 2015’te Ankara’nın Ulus semtindeki Ankara Garı önünde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB tarafından organize edilen HDP, CHP, EMEP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) gibi pek çok siyasi partinin katıldığı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısı sonucunda 104 kişi ölmüş, 500’den fazla kişi yaralanmıştı.