Avustralya’yı doğal felaketler bekliyor

Rıfat KIRCI

Avustralya aylardır devam eden yangınların ardından kum fırtınaları ve ceviz büyüklüğünde yağan dolu yağışlarıyla da mücadele ediyor.

Yangınları önleyememesi nedeniyle dünyanın gündeminde bulunan Avustralya’da yaşanan hava olaylarının iklim kriziyle bir bağlantısı olup olmadığı ise merak konusu. Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu “Avustralya’da kum fırtınası, dolu yağışı görülmesi doğaldır. Ancak tabii ki iklim krizi nedeniyle ciddi felaketlerin gelmesi de olası” diyor.

BirGün’e değerlendirmede bulunan Mikdat Kadıoğlu Avustralya’nın iklim krizine karşı duyarsız olduğunu hatırlatarak yaşanan felaketlerden ders çıkarması gerektiğini söyledi.

Yaşanan yangınlarla atmosfere karışan dumanların asit yağmuru yaratabileceğine değinen Kadıoğlu şunları söyledi:

“Asit yağmurlarının etkileri uzun vadede görülür. Göllerin asit oranını yükseltir, topraktaki minerali aşağı iter ve ağaçlar kurur.”

Kadıoğlu “Avustralya küresel iklim değişikliği problemine inanmayan, bunun için bir şey yapmaya niyeti olmayan bir ülke. Kömür ihracatıyla kalkınmaya çalışan ve diğer ada ülkelerini küçümseyen, insan yaşamını ekonomik değerle ölçen bir ülke. Avustralya’nın daha başka doğal felaketlerle de karşılaşabileceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.