Avusturya Cumhurbaşkanı Bellen: Basın ve ifade özgürlüğü hakkı, liberal demokrasimizin vazgeçilmez direkleridir

Serdar Paulo ERDOST/Viyana

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen "Sınır Tanımayan Gazeteciler Avusturya" (RSF) Başkanı Fritz Hausjell ve Yönetim Kurulu Üyesi Michael Kerbler’i makamında kabul etti. RSF Avusturya tarafından hazırlanan 2023 Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Avusturya’nın 29. sırada yer alması ve medya sektöründeki güncel gelişmeler, görüşmenin temelini oluşturdu.

RSF Başkanı Fritz Hausjell, Avusturya'nın hâlâ sıralamada ön sıralardan çok uzak olduğunu ve geçen yılki endişeli konumunu tam anlamıyla pekiştirdiğini hatırlattı.

Fritz Hausjell ve YK Üyesi Michael Kerbler, planlanan "Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası"nın halen Federal Parlamento‘da kabul edilmemiş olmasının, Avusturya’da basın özgürlüğünün ne denli tehdit altında olduğunu gösterdiğini belirtti. Hausjell ve Kerbler, araştırmacı-gazeteci Franz Miklautz hakında Eyalet Savcısı tarafından açılan davanın basın özgürlüğüne yönelik büyük bir saldırıya ve bir gazetecinin gözünü korkutmaya yönelik bariz bir girişime örnek oluşturduğunu vurgula. (Franz Miklautz, güneydeki Carinthia Eyaleti belediye dairelerinden sorumlu müdürün kendisine, yılda 800 saat mesaiye karşılık haksız olarak 70 bin euro ödettiğini açığa çıkarmıştı.)

Görüşmeden sonra yapılan açıklamada, engelsiz araştırma olmadan, gizli araştırma koşullarının ve haber kaynaklarının  güvenliği sağlanmadan gerçek bir basın özgürlüğünden söz edilemeyeceği vurgulandı.

RSF Avusturya ayrıca, kamu sektörü tarafından verilen reklam sözleşmeleri ile ilgili Federal Hükümeti‘n uygulamasının medya üzerinde egemenlik kurma şüphelerini haklı kılmakta olduğunun altını çizdi. Açıklamada "Bu konuda yasal düzenlemelerin yetersizliği hükümetlerin işini kolaylaştırmaktadır" denildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Avusturya Başkanı Fritz Hausjell, Avusturya’da hükümetin genel olarak "şu ana kadar özgür ve bağımsız gazeteciliği güçlendirmek için bir eylem planı geliştiremediğini" belirtti.

RSF Avusturya, Devlet Başkanı ile yapılan bu ilk ayrıntılı tartışma zeminini çok yapıcı bir görüş alışverişi olarak yorumladı. Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen, görüşmenin ardından “Basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü hakkı liberal demokrasimizin vazgeçilmez direkleridir. Krizler ve savaşlar, gazetecilere yönelik saldırılar yüzünden şeffaflıktan uzak ve siyasi etki altına alma istekleri nedeniyle, basın özgürlüğünün durumu dünya çapında ve ayrıca Avusturya’da da kötüleşti” dedi.

Cumhurbaşkanı‘na göre, "demokrasi doğru bilgiye dayalıdır" ve gazeteciler "doğru araştırabilmeli ve doğru haber yapabilmelidir. Bunun için gazeteciliğin çerçeve koşulların uygunluğu ve yeterliliği gerekmektedir." Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, sonuç olarak, "Konuları kapsamlı bir şekilde hazırlayan sağlam bir medya ortamı olmadan demokrasimiz de sağlam olmaz“ diyerek gazeteciliğin öneminin altını bir kez daha çizdi.