Avusturya’da üç kişi, LGBTİ+ Onur Yürüyüşü'ne saldırı hazırlığında oldukları istibaratıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan kişilerin radikal İslamcı ilişkilere sahip oldukları belirtiliyor.

Avusturya’da Onur Yürüyüşü’ne saldırı istihbaratıyla 3 kişiye gözaltı

BirGün VİYANA

Avusturya’da, Cumartesi günü Viyana'da düzenlenen Onur Yürüyüşü’ne olası bir saldırı planladığı belirtilen 3 kişi gözaltına alındı.

Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürü Omar Haijawi-Pirchner basın toplantısında, 14, 17 ve 20 yaşındaki zanlıların yaklaşık 300 bin kişinin katıldığı etkinlik başlamadan önce yakalanarak gözaltına alındıklarını söyledi. IŞİD’e sempati duydukları belirtilen Bosna ve Çeçen asıllı Avusturya vatandaşı üç gencin "bıçakla veya arabayla" saldırı düzenlemeyi planladıkları açıklandı.

Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü tarafından, zanlıların "sürekli kontrol altında" tutulduğu ve Cumartesi günü yapılan ev aramalarında silahlar da dahil olmak üzere iddia edilen planlar hakkında çeşitli delillere ulaşıldığı vurgulandı.

Ele geçirildiği belirtilen deliller arasında cep telefonları, silahlar, havalı tabancalar, bir kılıç ve bilgisayarların bulunduğu aktarıldı. St. Pölten Cumhuriyet Savcısı, 14 ve 17 yaşındaki zanlılar hakkında tutukluluk kararı verdi. 20 yaşındaki zanlı, tutukluk için yeteri neden olmadığı için serbest bırakıldı.

Haijawi-Pirchner'e göre şüpheliler, radikal İslamcı çevrelere yakınlar ve internette bu yönde aktif davranışlar sergilemişler. Yapılan açıklamaya göre zanlılardan biri, geçmişte terör örgütü içerisinde eylemde bulunma yönelimi dolayısıyla soruşturulmuştu.

Olası bir saldırı tehlikesinden ötürü Viyana polisi, daha fazla koruma ve acil bir durumda yanıt verebilmek için akla gelebilecek tüm önlemlerin alındığını belirtti. Viyana Emniyet Müdürlüğü çoğu özel eğitim almış yaklaşık 700 polisin konuşlandırıldığını söyledi.

SALDIRI PLANLARI SİYASETİ ŞOK ETTİ

Henüz pek çok soru yanıtsız kalsa ve asıl tehlike belirsiz olsa da, Viyana'da Cumartesi günü 27. Gökkuşağı/Onur Yürüyüşü’ne yönelik planlandığı tahmin edilen ve Pazar günü polis tarafından kamuoyuna duyurulan saldırının engellenmesi ardından bir dizi açıklama yapıldı.

Geçit Törenini düzenleyen ekip, "LGBTIQ hakları, demokrasi ve açık toplum düşmanlarının bizi yıldırmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Viyana Homoseksüel Girişimi (HOSI) başkanı Ann-Sophie Otte, "toplumun hakları son zamanlarda artan bir şekilde gerileme tehdidi altında ve görünürlüğümüz ve güvenliğimiz için her gün mücadele etmek zorundayız" dedi. Ann-Sophie Otte, “300.000'den fazla katılımcının katıldığı Gökkuşağı Geçit Töreni/Onur Yürüyüşü, "burada birlikte durduğumuzun" yüksek sesli ve görünür işaretiydi” diyerek kararlılıklarını ve ödünsüz duruşlarını yineledi.

VİYANA ONUR YÜRÜYÜŞÜ 27. YILINDA

Viyana Onur Yürüyüşü bu yıl 27. kez gerçekleşti. Bu yıl gösteri, toplam 98 adet dekore edilmiş kamyon, diğer araçlar ve katılımcı gruplarından oluşuyordu. Bu Cumartesi günkü gösterinin bugüne kadar Viyana'daki en büyük ikinci Gökkuşağı Geçit Töreni/Onur Yürüyüşü olduğu söyleniyor.